Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – A Hamasz hazugsággal vádolja Izraelt

Hiába mutatta be az izraeli hadsereg a bizonyítékokat, hogy a rakétát a Gázai-övezet területéről lőtték ki és a kórház felett a rakétában egy kisebb robbanás keletkezik, majd lezuhan ezt a radikálisok hazugságnak és manipulációnak nevezik. Az esetről videót is bemutattak, valamint az Iszlám Dzsihád és a Hamasz közt folytatott rádiózás is azt bizonyítja, hogy a fegyvert a palesztinok és nem Izrael lőtte ki. A drónfelvételeken sem látható a tipikus kráter, amelyeket az izraeli fegyverek okoznak, hanem egy robbanás és tűz jelei. Egyes katonai szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a rakétát az „Iron-Dome” vagy a „Patriot” elhárító egysége semmisítette meg a kórház felett és ezért zuhant le, de a hajtómű meghibásodása sem kizárt. A palesztinok 471 halottról beszélnek, azt a számot már több nyugati hírügynökség is átvette. 

Az arab országokban és Iránban továbbra is Izraelt hibáztatják a kialakult helyzetért és több államban Amerika ellenes tüntetések is kirobbantak. Libanon fővárosában Bejrutban nagyjából egy 150 fős tömeg támadta meg az USA nagykövetségét. Molotov-koktélokat dobtak az épületre majd kőzáport zúdítottak a kiérkező rohamrendőrökre. Az éjszaka folyamán csak vízágyúkkal és könnygázzal tudták megfékezni a tomboló fiatalokat. Aggodalomra ad okot, hogy Szaúdi Arábia utasította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont. A királyság bezárta nagykövetségét is. Nem kizárt, hogy a szaúdi hírszerzésnek tudomása van egy nagyobb katonai akcióról a Hezbollah részéről Izrael ellen. Az összecsapások az izraeli-libanoni határon nem akarnak szűnni. Szerda este öt síita milicista vesztette életét az izraeli hadsereggel vívott tűzharcban. 

A törökországi Adanában is polgárháborús helyzet alakult ki az amerikai konzulátus előtt. A képviselet csütörtökön ki sem nyitott. Bagdadban is tízezrek tüntettek Amerika ellen, a jordániai Ammanban pedig ismét az izraeli nagykövetségre akartak benyomulni tüntetők. Mivel Jordánia lakosságának jó egyharmada palesztin menekült a hatóságok egyre nehezebben tudják kezelni a helyzetet. Az arab TV csatornák folyamatosan ismétlik a kórházban történt robbanás képeit és ezzel csak szítják a feszültséget az iszlám világban. Iránban Ebrahim Raiszi beszédében azt mondta, hogy minden csepp kiontott palesztin vér közelebb viszi a cionista rezsimet (Izraelt) a pusztuláshoz. 

Az arab kormányok továbbra is mérsékeltek és nem akarnak belekeveredni egy háborúba. Ciszjordániában viszont Mahmud Abbasz palesztin elnök egyre kevésbé tudja kezelni a helyzetet. Az éjjel erőszakos tüntetések robbantak ki, amelybe az izraeli hadsereg is beavatkozott és két palesztin fiatalt agyonlőttek. A Gázai-övezetet folyamatosan támadja az izraeli hadsereg és a légierő. Szinte egész Gáza-város egy romhalmaz. A harcok miatt az gázai-egyiptomi határon veszteglő konvoj nem tud élelmiszert és orvosi eszközöket bejuttatni a háborús övezetbe. 

Az izraeli TV egyre több felvételt mutat be a Hamasz támadásáról. Halott terroristák testkamerájának a felvételeit is sugározták. Láthatóan a merénylők nagyon céltudatosan mozogtak, nyilvánvalóan ismerték a terepet pl., a kibucok alaprajzát. Ez is azt bizonyítja, hogy egy nagyon jól előkészített rajtaütés volt. 

Friss videók

Shares