Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Hamász fegyverraktár Németországban

Németország legfelsőbb ügyésze letartóztatási parancsot állított ki négy palesztin férfi ellen, akik a Hamász terrorszervezet tagjai. Amint az elsődleges kihallgatásból és megfigyelés adataiból kiderült a gyanúsítottak zsidó vallási és kulturális intézmények ellen terveztek merényleteket. A férfiak állítólag egy álcázott földalatti fegyverraktárból jutottak volna hozzá a szükséges lőfegyverekhez. Ezeket Berlinbe akarták szállítani a támadások kivitelezésére. Ez lett volna az első eset, hogy a Hamász Németországban csap le. 

Mivel feltehetően jól kiképzett harcosokról van szó így a Szövetségi Rendőrség terrorelhárítóit a GSG 9-et (Grenzschutzgruppe 9) azaz a határőrség 9-es egységét vetették be. Három gyanúsítottat Berlinben fogtak el negyedik társukat a holland kommandósok vették őrizetbe és nemsokára átadják a német ügyészségnek. Kihallgatásuk Karlsruhe-ban folytatódik a legfelsőbb ügyészségen. Abdelhamid al A., Mohamed B., Ibrahim El-R. und Nazih R. már évek óta a Hamász különleges egységének a tagjai, amely külföldi merényletekért felelős. Parancsaikat egyenesen a Kasszam-brigád vezetőitől kapták. 

Kiderült, hogy a Hamász már évekkel ezelőtt létrehozott titkos fegyverraktárakat Európában. Marco Buschmann igazságügyi miniszter viszont komoly hibát követett el. Adott egy interjút a sajtónak, miközben a GSG 9 még nem vette az összes gyanúsítottat őrizetbe. A miniszter nyíltan beszélt egy terrorellenes műveletről a médiában és ezzel veszélyeztette az akciót, hiszen, ha a gyanúsítottak ezt látták volna a tv-ben, nagy valószínűséggel megszöknek, vagy a kiérkező rendőrökre támadnak. 

A kihallgatások és az adathordozók gyors kiértékelése további gyanúsítottak őrizetbe vételéhez vezettek. A dán titkosszolgálat, a PET három közel-keleti személyt fogott el, mondta este a sajtónak Flemming Drejer, a szakszolgálat igazgatója Koppenhágában. Drejer szerint kollégái találtak kapcsolatot egy külföldi maffiacsoport és a terroristák között. A német és dán hatóságok azonnali adategyeztetésbe kezdtek az izraeli Moszaddal és ők is megerősítették, hogy az elfogott személyek a Hamász tagjai. 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint komoly terrorveszély van országában, mivel sok radikálisan gondolkodó személyt figyelnek meg a titkosszolgálatok. Hollandia is megemelte a terrorkészültséget, mivel nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy az összes gyanúsítottat kézre kerítették.  A korábbi Korán-égetések és a Gáza-Izrael háború miatt félő, hogy dzsihadista csoportok vagy magányos elkövetők merényletet akarnak végrehajtani Európában. Dánia törvénybe foglalta, hogy a vallási szimbólumok meggyalázása vagy azok elpusztítása bűncselekmény.  

„Hosszú és nehéz vita zajlott Brüsszelben Ukrajna uniós csatlakozásáról, nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni őket, hogy ne csinálják, mert Ukrajna jelenleg nem alkalmas erre” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint „ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak, de a többi országnak volt két komoly érve, amit tudomásul kellett venni. Az egyik, hogy ők huszonhatan vannak, mi pedig egyedül, a másik pedig, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, ugyanis a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell meghozni, tehát ha nem akarjuk, hogy Ukrajna uniós tag legyen, akkor a magyar országgyűlésnek lesz erről lehetősége szavazni.” Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy nem akarta Magyarország lelkiismeretére venni ezt a rossz döntést, ezért hagyta el a termet. A miniszterelnök azt mondta, hogy ezután rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának, de ott már muszáj volt határozottnak lenni és a vétó eszközével élni. Pénz Ukrajnának most nincs, de erre még visszatérünk egy rendkívüli uniós csúcs formájában, valószínűleg februárban – mondta.

Friss videók

Shares