Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Űrháborúra készül Moszkva

Oroszország célpontnak tekintheti Elon Musk Starlink műholdjait, mivel azok segítik az ukrán tüzérség találati pontosságát a GPS-adatok szolgáltatásával, és megfigyelhetnek orosz csapatmozgásokat is.

Az orosz fegyveres erők megsemmisítettek egy dnyiprói olajtárolót, amelyből az ukrán fegyveres erők számára szállítottak üzemanyagot Donbasszba. Ezenfelül újabb csapások érték a kritikus infrastruktúrát, hőközpontokat és az áramellátó rendszert.

Ukrán tisztviselők igyekeznek nyomást gyakorolni Washington DC-re, hogy szállítson kazettás lőszereket az Oroszország elleni harchoz – jelentette a Foreign Policy. A Pentagon olyan, jelentős mennyiségű régi, kazettás lőszerkészleten ül, amelyeket sok más nemzet betiltott, de az Egyesült Államok nem.

Kadirov csecsen elnök elismerte, hogy az ukrán tüzérségi támadás következtében 23 harcosuk hősi halált halt, 58 pedig megsebesült. Folyamatosan érkeznek a csecsen harcosok a herszoni régióba, ahol most a leghevesebb harcok folynak. Az USA bejelentette, hogy 275 millió dollár értékben újabb fegyverszállítmányt indít útnak Ukrajnába, köztük HIMARS rakétavetőket is.

A Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai csütörtöki plenáris ülésén Putyin elnök bejelentette, hogy Oroszország nem fog nukleáris fegyvert bevetni. Kritikával illette a nyugati, erőszakos LMBTQ-mozgalmakat is: „A nyugatnak nincs joga más nemzetekre és társadalmakra ráerőltetni kulturális preferenciáit. Oroszország nem oktat ki másokat arról, hogy hogyan kell élniük, és nem is akarja kioktatni őket.”

Helyesbítés

Hírhamisítással vádolja lapunkat a Momentum és vele együtt a dollárbaloldal számos lapja, köztük a Telex.hu és a 444.hu, illetve a végtelenül elfogult “szaklap”, azaz a Média1 a GEOrgPOLITIKA című vlogunk október 28-án közzétett epizódja miatt. Georg Spöttle nagyon népszerű videóműsorában valóban megjelent egy félreérthető illusztráció, amiért elnézést kérünk, ugyanakkor visszautasítjuk a vádat, hogy szerkesztőségünk Oroszország pártját fogná.

Georg Spöttle a kifogásolt, múlt pénteki videójában 2 perc 19 másodpercnél számol be arról, hogy ukrán tisztviselők kazettás bombák adományozását követelik a Washingtontól. hogy bevethessék azokat az orosz csapatokkal szemben. Kollégánk a műsorban utal rá, hogy ezek a nemzetközi egyezményekben tiltott szerkezetek rendkívüli pusztításra képesek, hiszen nem célzottan semmisítenek meg objektumokat, hanem apró darabokra szétszóródva, két focipályányi területen gyilkolnak.

Kollégánk felidézi, hogy az ukrán fél az orosz szakadárokkal szemben a Donbászban folytatott korábbi harcokban már bevetett ilyen bombát. Ugyanakkor az illusztrációként bevágott videórészleten a szíriai Aleppó kazettás bombázása látható. Ezért vádolják portálunkat hírhamisítással a baloldalon. Georg Spöttle közlése szerint a videórészllettel csak a kazettás bomba pusztítását próbálta illusztrálni, ám az adásból mindez úgy tűnik, mintha Ukrajnában készült felvételt láthatnánk. (Az interneten ugyanakkor megtalálhatóak olyan korábbi videók, melyeken orosz hírforrások szerint látható, amint az ukrán haderő 2014-ben kazettás bombát dob le szakadárok által ellenőrzött településekre.) A gondatlan szerkesztéséért elnézést kérünk.

Elutasítjuk ugyanakkor a vádat, hogy a PestiSrácok.hu tendenciózusan Oroszország pártját fogná a háborús konfliktusban. Habár lapunk számos, akár ellentétes véleménynek teret ad és – a balliberális orgánumokkal ellentétben – igyekszünk mindkét háborús fél érveit és állításait megismertetni olvasóinkkal és nézőinkkel, de mi nem Oroszország vagy Ukrajna, hanem Magyarország pártját fogjuk állásfoglalásainkban.

(A PestiSrácok.hu szerkesztőségének közleménye)

Friss videók

Shares