Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Életbe lépett a tűzszünet

Helyi idő szerint ma reggel 07.00 órától életbe lépett a tűzszünet. Az első túszokat délután 16.00 órakor fogják átadni Egyiptomban az izraeli hadseregnek, akik helikopterekkel viszik haza a kiszabadult nőket és gyermekeket. Az átadást a Nemzetközi Vöröskereszt felügyeli és ha szükséges egészségügyi támogatást nyújt. Feltételezhetően az izraeli speciális erők orvosai is ott lesznek az átadásnál. Az átadás úgy működik, hogy minden elhurcolt túszért cserébe három palesztin foglyot adnak át. Így négy napon keresztül zajlik majd a csere és 50 túsz juthat haza. Az egyezség szerint a tűzszünet meghosszabbítható, de akkor a Hamásznak napi 10 fogva tartott izraelit kell szabadon bocsájtania.  

Izrael a 150 nőkből és kiskorúakból álló fogolycsoportot, izraeli börtönökből, átszállította Ciszjordániába. Jelenleg Ramallah közelében egy helyi büntetőintézetben várják, hogy megtörténjen a fogolycsere. Utána mindenki hazatérhet szülővárosába. 

Az arab TV-csatornák képei mutatják, hogy a palesztinok örömmel fogadták a négynapos tűzszünetet. Rengeteg ember van az utcákon, félelem nélkül mehetnek a vízgyűjtő pontokhoz vagy a segélyszervezetekhez, ahol alapélelmiszereket osztanak. A Rafah-határátkelőn keresztül megindulhatott az áruforgalom. Az élelmiszereken és egészségügyi felszerelésen felül dízelre van nagy szükség, hogy az áramfejlesztő generátorokat működtetni tudják. Súlyos sérülteket ismét át tudnak szállítani egyiptomi kórházakba. Komoly feladat hárul az ENSZ-re és a segélyszervezetekre, mivel több, mint egymillió ember vesztette el mindenét a bombázásokban és több százezer fő belső menekült, akiknek el kellett hagyniuk a Gázai-övezet északi részét a bombázások kezdetekor. 

Helyi tudósítók szerint a tűzszünet életbelépése előtt az IDF heves csapásokat mért a Gázai-övezet több pontjára. Izraeli katonák tartani fogják pozícióikat a tűzszünet alatt és számukat sem csökkentik. Az északi része Gázának műveleti terület és valószínűtlen, hogy oda visszaengedik a civileket. Az izraeli hadsereg X (twitter) oldalán arabul kiírta „a háborúnak még nincs vége”. A kormány szerint ez addig fog tartani, amíg egy terrorszervezet sem jelent többé veszélyt Izraelre. Joav Gallant honvédelmi miniszter meglátogatta a harcokban résztvevő haditengerészeket és elmondta, hogy a háború még legalább két hónapig fog tartani. 

Ukrajna ebben a hónapban eddig több mint 13 700 katonát és mintegy 1800 harckocsit és más nehézfegyverzetet veszített

– mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy kormány találkozón.

Az orosz erők aktívan meghiúsítják Kijev kísérleteit, hogy áttörjék védelmi vonalaikat, és tovább csökkentik Ukrajna katonai kapacitását

– mondta a magas rangú tisztviselő. Az orosz miniszter legutóbb október végén adott értékelést az ukrán veszteségekről, amikor azt mondta, hogy azok meghaladták a 90 ezret Kijev július eleji, szerencsétlenül végződött ellentámadásának kezdete óta. Az e heti találkozón Sojgu “kolosszálisnak” nevezte az ukrán katonák által a konfliktusban fizetett árat.

Friss videók

Shares