Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – A terror arcai

Kik is a Hamász vezetői, akik évek alatt felépítették az Iszlám Ellenállás Mozgalmat (Harakat al-Mukávama al-Iszlámijja) a Gázai-övezetben? Egy terrorszervezet, amely brutalitása az Iszlám Államéra emlékeztetett október 7-én. 

Iszmail Hanije három évet töltött egy izraeli börtönben, mivel lázadás szítása miatt elítélték. Szabadulása után Libanon déli részén élt egy ideig, amely sokáig egy pufferzónaként szolgált Libanon és Izrael között és ahol most a Hezbollah állásai vannak. Öt év elteltével 1997-ben tért vissza a Gázai-övezetbe és hamarosan a Hamász első embere lett. A 2006-os választáson a Hamász győzött. Mahmud Abbasz palesztin elnök Hanijet nevezte ki miniszterelnöknek. Egy évvel később véres harcok törtek ki a Hamász és az al-Fatah között. Utóbbi el is hagyta a Gázai övezetet és ezzel a Hamász ki tudta építeni teljhatalmát. Haniyeh 2017 óta a Hamász politikai vezetője. Jelenleg Katarból, luxusvillájából irányítja a szervezetet.

Yahya Szinvar 1962-ben született és ő hozta létre a Hamász biztonsági szolgálatát. Ők, mint egy titkosszolgálat működnek és az az egyik feladatuk, hogy lebuktassák az izraeli ügynököket, akiket a zsidó állam szakszolgálatai beszerveznek. Szinvar is megjárta az izraeli börtönöket, összesen háromszor állt bíróság előtt. Legutóbbi alkalommal négyszeres életfogytiglanit kapott terrorizmus és államellenes összeesküvés miatt. Egy fogolycsere keretében szabadult, mivel egy a Hamász által elhurcolt izraeli katonáért cserélték ki sok más bebörtönzött palesztinnal együtt. 2015-óta rajta van az FBI most wanted listáján is. 

Mohammed Deif a Kasszam Brigád vezetője, amely a terrorszervezet katonai szárnya. Ő is sokáig börtönben ült majd a fogolycsere keretén belül szabadult. Ő a Gáza-metro néven elhíresült alagútrendszer egyik megálmodója és létrehozója. Ő irányította a mérnökök munkáját a Gázai-övezetben. Ő Izraelben a legkeresettebb terrorista. Egyszer sikerült kézre keríteni, ám 2000-ben megszökött a palesztin felkelés (Intifada) közben kialakult káoszban. Mindössze három fotó van róla, amelyet az izraeli rendőrök készítettek. 2014-ben egy izraeli speciális alakulat le akarta vadászni, de ismét megszökött. A kialakult tűzpárbajban a felesége és két gyermeke az életét vesztette. 

Marvan Issza Mohammed Deif jobb keze a Kasszam Brigádon belül. Ő is több évet húzott le izraeli börtönökben lázadás szítása miatt. Jelenleg is az egyik legkeresettebb terrorista Izraelben. Nem tudni, jelenleg hogy néz ki, mivel rejtőzködik és csak ez az egy fotó van róla. Izraeli vadászgépek kétszer is lecsaptak a feltételezett búvóhelyére, de csak a bátyját érte halálos találat. 

Khaled Meshaal 1956-ban született és ő a Hamász egyik alapítója. 1997-ben, amikor Jordániában bujkált a Moszad ügynökei megpróbálták likvidálni Meshaalt. Egy mérgező anyagot juttattak szervezetébe, ám az akció félresiklott és a jordán rendőrség őrizetbe vette a két Moszad ügynököt. Még Washington DC is beavatkozott és kérték Benjamin Netanjahut, hogy juttassa el Jordániába az ellenanyagot. Így Meshaal végül túlélte a mérgezést és jelenleg Katarból szervezkedik, mint a Hamász politikai szárnyának egyik fő embere. 

Dr. Mahmud Zakar, a jelenleg 78 éves orvos 1988-ban őt is bebörtönözték, mint a terrorszervezet egyik alapítóatyját, majd szabadulása után libanoni Exilben élt évekig. A Moszad őt is megtalálta és egy vadászgép csapást mért a házára. Zakar apróbb sérülésekkel megúszta, viszont egyik fia Khaled életét vesztette. Másik gyermeke Hosszam szintén terrorista lett és vele is egy izraeli vadászgép végzett a Gázai-övezetben. 

Friss videók

Shares