Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Brüsszel igazi arca: megzsarolni Orbánt, támogatni az ukránokat

„Megzsarolni Orbánt, nyomás alá helyezni Orbánt, megvonni Magyarország szavazati jogát, visszatartani pénzeket, hogy tönkremenjen a magyar gazdaság, leszámolni a kis diktátorral, a korrupció európai bajnoka, politikai ámokfutó,…” hogy csak a leggusztustalanabbakat idézzem az annyira demokratikus nyugati országok mai sajtójából. 

Hogy miről szól ma Brüsszel? Ukrajnáról. És ha Zelenszkijék támogatásáról van szó, akkor mindent bevetnek az európai parlamenti döntéshozók. Még attól sem riadnak vissza, hogy tönkretegyék gazdák ezreit az olcsó, rosszminőségű ukrán gabonával. A terv ugyanis az, hogy további egy évre meghosszabbítják a vámmentességet az ukrán mezőgazdasági termékekre. Nem törődve azzal, hogy európai gazdák már a megtermelési ár alatt kénytelenek elkótyavetyélni saját árujukat. A folyamatosan rájuk erőszakolt új jogszabályok, mint a műtrágyák használatának megnehezítése, az állattartásra vonatkozó előírások szigorítás, már így is adósságspirálba juttatott rengeteg farmert. Sok gazdaság nem éli túl ezt az évet, ha azok a politikusok, akiknek a feladata a mi jólétünk és biztonságunk garantálása lenne, már csak Ukrajnával törődnek. 

Nem csoda az „orbánozás”, mivel a magyar miniszterelnök ellene áll az őrült terveknek és elnézve a traktorokkal tüntető gazdák örömét, ahogy kezet fog velük, biztosak benne, hogy van még olyan politikus az Európai Unióban, aki megérti aggodalmukat és mellettük áll. Orbán Viktor kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki. „Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz”– mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani. Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva” – tette hozzá.

Kifejtette azt is, hogy le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el. A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni” -idézte a kormányfőt a hirado.hu.

Ezek után nem is lehet csodálkozni azon, hogy olasz, francia, német és belga gazdák blokkolni akarják ma Brüsszelben az uniós negyedet. Többezer traktor van Belgiumban az utakon. Már tegnap, a reggeli órákban több kilométeres sorban vesztegeltek a kamionok az antwerpeni kikötő felé vezető úton. A tiltakozó gazdák traktorokkal zárták le az egyik forgalmas kereszteződést, ahol csak elvétve engednek át egy-egy járművet. A tüntetők blokád alatt tartják Zeebrugge kikötőjét is, megbénítva ezzel az Egyesült Királyság felé tartó tengeri áruforgalmat. A traktorok a Brüsszel felé vezető autópályák kijáratait is eltorlaszolták. A hétfő óta tartó akciók egyre nagyobb káoszt és fennakadást okoznak az ország közlekedésében, de a gazdák nem adják fel. Békét és jólétet ígértek, háborúba és szegénységbe vezetnek” – hirdeti egy utánfutóra függesztett molinó, a belga főváros egyik utcájában.

Robert Fico, aki megbetegedése ellenére részt akar venni az uniós csúcstalálkozón kijelentette, hogy kiáll Magyarország mellett és nem engedi megzsarolni hazánkat Brüsszel részéről. 

Olaf Scholz német kancellár továbbra is a háború pártján áll és még több pénzt és fegyvert szeretne a tagállamoktól Ukrajna számára. Az pedig, hogy eddig hány százezer emberéletet követelt az orosz-ukrán háború, jól láthatóan nem zavarja a szociáldemokrata kormányfőt (sem). 

Friss videók

Shares