Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Ismét dörögnek a fegyverek Gázában

Sajnos mégsem sikerült meghosszabbítani a tűzszünetet a Gázai övezetben és újra kirobbantak a harcok. Előtte még a Hamász átadott nyolc foglyot a Nemzetközi Vöröskeresztnek. Az izraeli honvédelmi tárca azzal vádolja a Hamászt, hogy megsértette a tűzszüneti megállapodást. A terrorszervezet ismét rakétákat lőtt Izraelre, ám ezeket a Vaskupola sikeresen hatástalanította még a becsapódás előtt. A Hamász nem kommentálta a vádakat. Izrael ismét légicsapásokat mért a terroristák állásaira, és arab hírügynökségek szerint heves tűzharc van Gáza városban is. A tűzszünetnek az sem tett jót, hogy csütörtökön három, a buszra váró civilt gyilkoltak meg terroristák Jeruzsálemben. 

Arról jelenleg nincs információ, hogy a háttérben folynak-e újabb tárgyalások egy lehetséges tűzszünetről. A fogolycsere viszont sikeres volt, több mint 100 túszt sikerült kicserélni izraeli börtönökben fogva tartott nőkre és fiatalkorúakra. Izraeli hírportálok szerint még 140 túszt tart fogva a Hamász.

Videofelvételek jelentek meg a közösségi médiában arról, ahogy két orosz állampolgárságú nőt szabadon engednek a Hamász fegyveresei. Az orosz fél közvetlenül a Gázát irányító fegyveres csoporttal tárgyalt a szabadon bocsátásuk érdekében. A foglyok, akiket az orosz vezetés kérésére ma engedett szabadon a Hamász, a 73 éves Irina Tatyi és 50 éves lánya, Jelena Trufanova. A felvételeken a palesztinok átadják a nőket a Vöröskereszt képviselőinek.

Antony Blinken figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy óvják a civil lakosságot. Az USA külügyminisztere szerint Izraelnek be kell tartani a háború szabályait és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát, amikor megkezdi az újabb offenzívát a Gázai övezet déli része ellen, hogy ott is felszámolja a Hamász infrastruktúráját. Eddig több mint 15 ezer civil vesztette életét, közülük hatezer gyermek és több ezer eltűnt személy van még a romok alatt. Több mint egymillió ember belső migrációban menekül a harci zónából és hajlék nélkül próbálják átvészelni a háborút.

Ismét elfogott a német rendőrség egy terrorgyanús, 20 éves iraki férfit, aki nagy valószínűséggel robbantásos merényletet tervezett a hannoveri karácsonyi vásáron. A gyanúsított hűséget fogadott az Iszlám Államnak és a nevükben akart gyilkolni. Ez már a harmadik őrizetbevétel a héten, miután kedden a kommandósok lecsaptak két tinédzser fiúra, akik a leverkuseni karácsonyi vásárt akarták célba venni egy pokolgépes merénylettel. A Gázában folyó harcok miatt egész Európában nagyon nagy a terrorveszély, mivel dzsihadisták támadásokat tervezhetnek zsidó és keresztény rendezvények és kulturális intézmények ellen. A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szerint Németországban 480 úgynevezett veszélyeztetőt tartanak számon, akik bármikor végrehajthatnak egy merényletet, a radikális iszlám hívei és rendelkeznek olyan kapcsolatokkal, amelyek különböző terrorszervezetekhez kötik őket. A legfelsőbb ügyész információja szerint az idén Németországban már 356 eljárást indítottak iszlamista terrorizmus miatt. Ez a szám kétszer akkora, mint előző évben.

Friss videók

Shares