Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Már az egész Gázai-övezetben dúlnak a harcok

Az izraeli hadsereg kiterjesztette a támadásokat az egész Gázai-övezetre. Vadászgépek Khan Yunis várost is bombázták az elmúlt éjszaka, amelynek következtében számos lakóház összedőlt. Már ezer felett van a civil halálos áldozatok száma a tűzszünet vége óta. Öt hete kezdte meg Izrael a hadműveletet a Hamász terrortámadására válaszul. Daniel Hagari a hadsereg szóvivője reggeli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Hamász minden támaszpontját, bunkerét és a vezetőség lakóépületeit is célpontnak tekintik. Az IDF heves harcok után már kiépítette az állásait a Gázai-övezet északi részén, most a déli szektort akarják megtisztítani a terroristáktól. 

A civil lakosságnak már nem maradt biztonságos terület, hiszen százezrek menekültek délre a hadművelet kezdetekor, most pedig egészen az egyiptomi határig tart a műveleti terület. Az izraeli kormány megerősítette, hogy leakarják vadászni a Hamász összes tagját és vezetőségét, bujkáljanak bármely országban. 

A Fehér Ház ismételten figyelmeztette Izraelt, hogy óvják a civil életeket. Az USA-ban élő muszlimok egy komoly sokmilliós választótömeget képviselnek és ez döntő lehet a választásoknál. Már most hallani olyan hangokat, hogy Joe Bident azzal vádolják, hogy szabad kezet adott Izraelnek a palesztinok legyilkolására. Ezért Washington kommunikációja az, hogy óvni kell a civileket és az USA nem fog beleegyezni a palesztinok kiűzésébe a Gázai-övezetből. Kamala Harris alelnök is kritizálta Jeruzsálemet, mivel túl sok civil áldozata van a háborúnak. Harris egy Dubajban megtartott konferencián szólalt meg ez ügyben. Hasonló állásponton van Lloyd Austin az USA honvédelmi minisztere is. 

Izrael masszív támogatása Washington részéről ronthat az Egyesült Államok és a szövetséges arab országok kapcsolatán is. Ezért is kommunikálja a Fehér Ház egyre gyakrabban a kétállami megoldás fontosságát, azaz egy független palesztin állam létrejöttét. Antony Blinken a katari emírrel is megbeszélést folytatott a túszok sorsáról. A Hamász bejelentette, hogy nem akar több elhurcoltat kiengedni, amíg Izrael bombázza a Gázai-övezetet. Nagyjából 140 túsz lehet még a terroristák kezében. 

A jemeni húszi lázadók ismét rakétákkal és drónokkal támadtak civil kereskedelmi hajókat. Az USA haditengerészete ismét közbelépett és megsemmisítette ezeket. Az USA Iránt vádolja, hogy fegyverszállítmányaival ezt lehetővé tette. Teherán évek óta támogatja a síita milíciát az Arab-félszigeten.

Kijevben ismét feleségek tüntettek és követelték a kijevi kormánytól, hogy engedjék haza férjeiket, akik már 21 hónapja kint vannak a fronton. Ukrajnának komoly veszteségei vannak és már nemigen tudják feltölteni a frontvonalat friss erőkkel, ezért katonák tízezrei már több, mint egy éve teljesítenek frontszolgálatot nagyon kemény körülmények között. 

Két frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban mintegy 815 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, Donyeck térségében szenvedte el az ukrán fél.

Friss videók

Shares