Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kijevben járt a CIA igazgatója

William J. Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerdán Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A megbeszélésről csak annyi szivárgott ki, hogy Burns megerősítette: a CIA továbbra is fontos információkkal segíti az ukrán hadsereget és a hírszerzést. A CIA rendszeresen ad át műholdfelvételeket és információkat az ukránoknak, amelyek segítik őket a frontvonalon.

Az SZVR (orosz hírszerzés) továbbra is állítja, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert szándékozik bevetni saját területén, hogy utána ezt Oroszországra fogja. Az ukránok sugárzó anyaggal töltenének meg egy Tocska-U típusú rakétát, amelyet kilövése után a saját légvédelmük megsemmisítene. A helyszínt berendeznék, odatennék egy orosz Iszkander rakéta elektronikáját és magas radioaktivitást mérnének – így akarják prezentálni a nyugati sajtónak, hogy az oroszok nukleáris csapást mértek rájuk. Moszkva ENSZ-vizsgálatot is kért az ügyben.

Az orosz haderő Putyin elnök felügyelete mellett tesztelte a nukleáris képességeit egy hadgyakorlaton, amelyben haditengeralattjárók és stratégiai nehézbombázók, mint a Tu–95 és a Tu–160 vettek részt. A „Grom” (Mennydörgés) nevű hadgyakorlat sikerrel zárult. A teszt igazából válasz volt a NATO éves nukleáris készültségi ellenőrzésére, amelyen 13 ország vett részt. Az amerikaiak tesztelték a legendás B–52 nehézbombázó bevetését is. A Pentagon kihangsúlyozta, hogy nem voltak éles atomtöltetek a bombázókon.

Az iráni Siráz egyik síita mecsetében csapott le az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet. Három fegyveres rontott be a mecsetbe, amelyben zarándokok tartózkodtak, majd tüzet nyitottak az imádkozókra. Tizenöt hívő életét vesztette és negyvenen megsérültek. Két terroristát őrizetbe vettek, a harmadikat nagy erőkkel keresik a hatóságok. Az Iszlám Állam a síitákat tartja legfőbb ellenségének. Már többször bejelentették, hogy a zsidókkal és a keresztényekkel hajlandóak lennének együtt élni, ha azok áttérnek vagy adót fizetnek, de a síitáknak soha nem fognak kegyelmezni.

Friss videók

Shares