GEOrgPOLITIKA – Drónok harca Ukrajnában, készülődik a háború Irán és Szaúd-Arábia között

Forrong a világ az orosz–ukrán háború árnyékában: Észak-Korea rakétát lőtt a közös határ közelébe, Szaúd-Arábia és Irán pedig állítólag órákra van a háborútól. Eközben Brüsszel eurómilliókkal támogatja a háború elől menekülőket befogadó országokat – kivéve Magyarországot. Ha pedig már a kipécézésnél tartunk: miután Elon Musk felvásárolta a Twittert és visszaállította a szólásszabadságot, a liberálisok egyből ki is szemelték maguknak.

A phenjani kormány összesen 17 különböző típusú rakétát bocsátott fel keleti és nyugati partjainál, válaszul a dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlatra. Az egyik rakéta a dél-koreai Ulleung-sziget felé repült, mielőtt végül a szigettől 167 kilométerre északnyugatra becsapódott, mindössze 57 kilométerre a közös határtól. A dél-koreai hadsereg ezt követően légiriadót rendelt el a szigeten – számolt be a szöuli vezérkar. Dél-Korea válaszul levegő–föld rakétákat lőtt ki vadászgépekből, amelyek az észak–déli tengeri határ közelében csapódtak a vízbe. Észak-Korea szerint déli szomszédja az USA segítségével az inváziót gyakorolja, és kilátásba helyezte atomfegyverek bevetését is.

Brüsszel 100 millió euró segélyt ad azoknak az országoknak, amelyek ukrajnai menekülteket fogadtak be. Érdekes módon Magyarország nem kap ebből a forrásból, holott egymillió menekült érkezett hazánkba a háború kitörése óta. Magyarország munkahelyteremtő programokkal, iskolai és óvodai férőhelyekkel segíti a háborús menekülteket. Berlin 2023-ban 4,25 milliárd eurót szán az országba érkezett ukrán menekültek ellátására és integrálására. A másfélmillió menekültből sokan végleg Németországban szándékoznak letelepedni.

A liberális tévétársaságok, mint a CNBC elkezdték a lejárató kampányt Elon Musk ellen, miután a milliárdos üzletember megvásárolta a Twittert. Dean Obeidallah, a csatorna egyik műsorvezetője szerint meg kellene vizsgálni, hogy Musk egyáltalán rendelkezik-e amerikai állampolgársággal, és hogy ezt jogszerűen kapta-e meg. Obeidallah maga palesztin származású és szülei menekültként éreztek az Egyesült Államokba.

Az Orosz Föderáció támadásai, amelyek ma hajnalban is folytatódtak, újabb komoly csapást mértek Ukrajna energetikai infrastruktúrájára. Az elmúlt napokban csak Kijevben 350 ezer lakásban nem volt áram. A villamos művek mérnökei szerint sok helyen már nem lehetséges javítási munkálatokat folytatni, mivel elfogytak az alkatrészek és nem jön utánpótlás. Vitalij Klicsko kijevi polgármester a nyugat-európai országoktól kért takarókat és meleg ruházatot. Oroszország gabona- és dízelolajsegélyt ad Libanonnak, mivel az ország egyre jobban megsínyli a három éve tartó gazdasági válságot. Putyin elnök bejelentette, hogy 25 ezer tonna búzát és 10 ezer tonna dízelolajat szállítanak a közel-keleti országba. A libanoni dinár hússzorosára értékelődött le a dollárhoz képest, és komoly kolerajárvány is fenyegeti az országot.

A szaúd-arábiai királyságnak állítólag olyan titkosszolgálati információi vannak, hogy Irán 48 órán belül támadást akar végrehajtani az ország energetikai infrastruktúrája ellen. A Pentagon bejelentette, hogy ebben az esetben katonai lépésekre szánja el magát Teheránnal szemben.

Fotó: PS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét