Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Irán megtámadja Izraelt?

Az iráni külügyminiszter Hossein Amir-Abdollahian egy megelőző csapással fenyegette meg Izraelt, amennyiben megkezdenék a szárazföldi hadműveletet a Gázai-övezetben. Iránt, Libanont és Szíriát az ellenállás tengelyének nevezte a politikus. A miniszter a Hezbollah vezetőségével tárgyalt a gázai helyzetről. „Ha nem védjük meg gázát, akkor holnap izraeli bombák hullanak a mi gyermekkorházakra is” -mondta a miniszter. Irán egyedüli államként üdvözölte a Hamász terrortámadását Izrael ellen. A síita állam az 1979-es iszlám Forradalom óta támogatja a palesztin ügyet.

Az nem kétséges, hogy Izrael taktikai nukleáris fegyvereket vetne be Irán ellen egy támadás esetén. Csapást mérne a döntéshozó központokra és a Forradalmi Gárda támaszpontjaira. Bár a kormány titkolja, mindenki tisztában van vele, hogy a zsidó állam számos taktikai nukleáris robbanófejjel rendelkezik és az ezek szállításához szükséges rakétatechnológia is a kezükben van. Ha egy Iráni támadás esetén Izrael nem szánná el magát egy komoly válaszcsapásra az a gyengeség jele lenne és „kedvet csinálhatna” más országok számára is, hogy megtámadják. Ez a szcenárió kibillenthetné a teheráni kormányt is a jelenlegi viszonylag stabil pozíciójából. Az irániak joggal vádolnák azzal a politikusokat, hogy nukleáris háborúba sodorták a perzsa államot. Ez komoly tüntetésekhez és engedetlenségi hullámhoz vezethet.  Az elmúlt évek tüntetései az emberi jogok miatt figyelmeztető jellegűek lehetnek Teherán számára.

A Gázai-övezetben eközben már 2800-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. A helyszínen tartózkodó újságírók borzalmas pusztításról mutatnak képeket. Százezrek vesztették el otthonukat és minden ingóságukat. Egyiptomból tegnap átengedték a Rafah határátkelőn az ENSZ több dízelszállító tankerét, hogy feltölthessék a kórházak dízelgenerátorait. Joe Biden amerikai elnök már többször figyelmeztette Izraelt, hogy tegyen meg mindent a civil lakosság megkímélése érdekében. Biden szerdán Izraelbe repül, hogy személyesen tárgyaljon Benjamin Netanjahu elnökkel. A Secret Service nem túl boldog, mivel hatalmas biztonsági kockázattal jár az elnöki gép berepülése a háborús övezetbe. Antony Blinken külügyminiszter is visszatért Izraelbe miután több rab vezetővel tárgyalt a térségben. Az arab országok vezetése is nagyon visszafogott, el akarják kerülni, hogy a térség lángba boruljon. Joe Biden egy interjúban hétfőn azt fejtegette, hogyha ez a krízis véget ér utat kell találni egy palesztin állam megalakulásához.

A libanoni hadsereg hétfő délután lefoglalt húsz rakétavetőt a Hezbollahtól az izraeli-libanoni határon, hogy ezeket ne vethessék be izraeli páncélosok ellen. A bejruti hadvezetés is el akarja kerülni a konfrontációt a déli határon. A belga rendőrség „neutralizálta” a terroristát, aki egy embert megsebesített és két svéd fociszurkolót agyonlőtt Brüsszelben. Azt, hogy a terrorista életben van-e vagy a lövések következtében életét vesztette még erősítette meg a belga rendőrség. A tűzharcra egy kávézóban került sor, írják a belga lapok. A tunéziai merénylőt már a saját hazájában is körözték terrorizmus miatt. Abdesalem L. a közösségi médiákba is feltöltött egy videót, magát az Iszlám Állam katonájának nevezte és azt mondta, hogy bosszút áll a meggyilkolt muszlimok miatt. Szemtanúk szerint a merénylet alatt „Allahu akbar” kiáltásokat hallatott. A belga ügyészség is terrortámadásként kezeli az ügyet. Az Egyesült Államokban Chicagoban egy idős, láthatóan mentálisan beteg férfi gyilkolt meg egy palesztin gyökerekkel rendelkező 6 éves kisfiút. A terrorveszély Európában igen magas, mivel nem kizárt, hogy  radikálisok terrortámadásokat szerveznek a palesztin-izraeli háború miatt.

Friss videók

Shares