Kapcsolódó videók

Izrael Pearl Harbora

Sokan a japánok Hawaii elleni támadásához hasonlítják a Hamász „Al Aksza hadműveletét”, mivel ugyanolyan nemvárt, meglepetésszerű volt. Az izraeliek nem értik, hogyan történhetett meg, hogy egyetlen titkosszolgálat sem kapott infót arról, hogy a palesztinok rakéták ezreit gyártották le és hatalmas mennyiségű fegyver és lőszer jutott be Gázába. Mint kiderült, az amerikai hadsereg által Afganisztánban hátrahagyott fegyvereket is azonosítottak az izraeli katonák. 

Az éjjel és ma hajnalban a Hamász ismét rakétákat lőtt ki Izraelre, ám már nem olyan nagy számban és az „Irondome” (Vaskupola) és „Patriot” rakétaelhárító rendszerek ezek nagyrészét megsemmisítették még a becsapódás előtt. A TV-társaságoknak nyilatkozók elmondták, hogy még mindig sokkban vannak a támadás óta. Az egyik elrabolt fiatal lány édesapja megrendítő szavakkal kérte a Hamászt, hogy ne bántsák gyermekét. Egy fiatal férfi is nyilatkozott a kamerák előtt és megmutatta felesége és két 5-6 év körüli kislánya fotóját, őket az autójukból rángatták ki a terroristák, amikor úton voltak a nagyszülőkhöz. Sok fiatal bulizó egy koncerten vesztette életét. A benyomuló fegyveresek gépkarabélyokkal végeztek velük, akár csak anno az Iszlám Állam gyilkosai a párizsi Bataclan klubban. Izraeli lapok szerint 260 fiatalt gyilkoltak meg a zenei fesztivál területén.

A Hamász harcosai által közzétett videón felismerte családját, őket is fogságba ejtették. Nem tudni még pontosan, hogy hány civil túszt szedtek a dzsihadisták de 35-40 főre teszik számukat, több kiskorú gyermek is van köztük. A Gázai-övezet mellett húzódó autópályán kilőtt járművek mellett rengeteg holttest fekszik, részben izraeli civilek, de több terroristával végeztek az izraeli fegyveres erők és a védekező civilek is. Izraelben sokan tartanak lőfegyvert maguknál és az autójukban is.  

„Jelen pillanatban a fő cél a terroristák lokalizálása és kiszorítása Izrael területéről” -mondta a hadsereg egyik tábornoka. „Ha ez sikerült, utána kezdődhet a túszok felkutatása, ami nem lesz egyszerű feladat, házról házra kell mindent átkutatni, miközben a terroristák lőnek ránk.” Hétfő reggel még az Izrael-Gáza határvidék jó részét a terroristák tartották ellenőrzés alatt. Izrael több, mint 500 célpontra mért tüzérségi vagy légicsapást a Gázai-övezetben. Az izraeli hadvezetés kijelentette, hogy mecsetek és kórházak is célpontok lesznek, mivel a Hamász ezeket előszeretettel használja fegyverraktárnak vagy parancsnoki állásnak. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret – közölte Szijjártó Péter vasárnap késő este a Facebook-oldalán. A legtöbb légitársaság, például az amerikai Delta és a német Lufthansa is felfüggesztették tel-avivi járataikat. 

A Dubaiból Bejrútba tartó járat, amellyel én repültem az este a Sínai-félsziget és a Földközi-tenger felől egy nagyobb kitérővel közelítette meg a libanoni fővárost. 

Libanon déli részén a Hezbollah nyitott tüzet az izraeli hadsereg állásaira a határ túloldalán. Az ENSZ békefenntartói is komoly veszélybe kerültek a tüzérségi támadás miatt. A Hezbollah (Isten Pártja) az egyik legkomolyabb politikai és fegyveres erő Libanonban, nagyon komoly iráni támogatással rendelkeznek.

Ebrahim Raiszi iráni elnök telefonon beszélt Esmail Haniyeh-el a Hamász politikai vezetőjével, valamint Ziyad Nakhalával az „Iszlám Dzsihád Mozgalom” főtitkárával és gratulálta az akcióhoz. Az iráni elnök hangsúlyozta, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság felhívja az egész világ figyelmét arra, hogy vegye észre az igazságot. A palesztin nép elleni elnyomás és igazságtalanság, a nők és a foglyok jogainak megsértése, valamint az Al-Aksza mecset megszentségtelenítése nem tarthat örökké, és a nemzetek ellenállással fognak találkozni. Az iráni kormány viszont kihangsúlyozta, hogy nincs köze a támadáshoz. Az izraeli elnök Herzog viszont Irán felelősségét is látja a támadásban. 

Több arab nagyvárosban és Berinben is voltak szimpátia tüntetések a Hamász mellett. Németországban az utcára vonuló migránsok „halál Izraelre” szlogenek skandáltak. Scholz kancellár bejelentette, hogy nem fogják eltűrni az antiszemita, Izrael ellenes megmozdulásokat. Egész Európában attól tartanak a hatóságok, hogy terrortámadások történhetnek izraeli érdekeltségek vagy akár zsinagógák ellen is. 

Friss videók

Shares