Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – „Minden Hamász-tag egy halott ember”

Ez nem más, mint az izraeli kormány fenyegetése a terrorszervezet tagjainak. Az újonnan formált vészhelyzeti kormány bejelentette, hogy végleg leszámol a radikális, palesztin szervezettel. Izrael 75 éves fennállása óta ez volt a legkomolyabb és a legnagyobb civil veszteségekkel járó támadás az állam ellen. A terroristák brutalitása mindenkit sokkolt, főleg, amikor felfedezték a kibucban lemészárolt 150 ember, köztük sok gyermek lefejezett holttestét.

Szombat óta folyamatosan rakétákkal lövi a Hamász Izraelt, és nem tudni, hogy még hány merénylő lehet Izrael területén. Haditudósítók felvételei azt mutatják, hogy folyamatosak a harcok a Gázai övezet határán. Izrael folyamatosan bombázza Gázát, ahol csak ma éjjel 51 civil vesztette életét. A városban nincsen se víz, sem áram. A helyi kórházak generátoraiból vészes gyorsasággal fogy a dízel és a tévében bejelentkező sebész elmondta, hogy talán még egy napra való tartalékuk van kötszerből és infúzióból, mivel sok ezer sérültet kell ellátni.

Az USA kormánya is humanitárius katasztrófától tart, és Egyiptommal arról tárgyal, hogy megnyissák a határt, hogy civilek elhagyhassák a Gázai övezetet. A parányi területen (365 négyzetkilométer) kétmillió ember él, közel a fele gyermek. Mivel az izraeli hatóságok sem élelmiszert, sem orvosi eszközöket nem engednek be a városba, félő, hogy sok sérült gyermek is életét veszti. Már mindkét oldalon 1200 főre teszik a halottak számát. A harcokban eddig 189 izraeli katona halt hősi halált.

Joe Biden telefonon beszélt Benjámín Netanjáhúval és kérte, hogy tartsák be a háború szabályait és kíméljék a civil lakosságot. Erdoğan török elnök bejelentette, hogy tárgyal a Hamasszal a túszok szabadon bocsájtásáról. Putyin orosz elnök is felajánlotta segítségét a fogolycserét illetően. A nagyjából 159 túszból nem tudni, hányan vannak még életben, mivel a Hamász szerint a bombázásban több túsz is életét vesztette.

A bangkoki kormány is jelezte, hogy 16 thai állampolgárt is elhurcoltak a terroristák. Feltehetően egy német egyetemista lány és barátja is az elfogottak között van. A német Lufthansa légitársaság most követi Magyarország példáját és gépeket indít a még ott lévő német állampolgárok kimenekítésére. Nagyjából ötezer német tartózkodik még Izraelben, ezekből sokan kettős állampolgárok és tartósan ott élnek. Így a kormány most felméri, hogy hányan akarják elhagyni az országot.

Dél-Libanonban a Hezbollah és az izraeli hadsereg már három napja lövi egymást, de szerencsére nem túl nagy intenzitással. Szerda délután izraeli harcihelikopterek repültek be Libanonba és csapást mértek a Hezbollah állásaira, ahol több harcosuk életét vesztette. Sem Bejrútban, sem Damaszkuszban nem szeretnék az emberek, hogy a háború kiszélesedjen, hiszen éppen csak, hogy most ért véget a szír polgárháború, az Iszlám Állam rémuralma, és senki nem akarja, hogy a jelenlegi törékeny béke sérüljön. Itt, Libanonban sokan emlékeznek a nyolcvanas évek pusztító polgárháborújára, amikor porig rombolták az országot. Abban a korosztályban most föllángolt a félelem, mivel sok éven át dúltak a harcok a cédrusok országában is.

Az Arab Liga elítélte az erőszakot mindkét oldalon és azonnali tűzszünetre szólította fel mindkét oldalt. A szervezet külügyminiszterei megegyeztek abban, hogy semmiképpen nem szabad a háborúnak eszkalálódnia és más országokat is belerántani. Az arab kormányok is nagyon visszafogottan nyilatkoznak: Izraelt is hibáztatják a kialakult helyzetért, de elítélik a Hamász civilek ellen elkövetett rémtetteit is. Főleg az Izraellel békét kötött arab országok, mint Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Jordánia próbálnak ráhatni a harcoló felekre, hogy tárgyaljanak a tűzszünetről.

Friss videók

Shares