Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul…

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul – tartja egy régi magyar közmondás. Aki viszont tud, az jó eséllyel az ománi Sultan Qaboos Egyetemen sajátította el a nyelvet, vagy ott tökéletesítette. A nyári szünetnek vége, még ha a 41 C fokos hőség nemigen akarja elengedni a vakáció érzését. A hét közepén befutottak az egyetem hallgatói a világ számos országából, így hazánkból is. Az 1986-ban alapított egyetem tizenegy éve oktatja az arabot külföldi diákoknak.

Dóri a Corvinuson tanul politikai tudományokat másoddiplomaként és felvette az arab nyelvet, Zsuzsi az ELTE hallgatója arabisztika mester szakon. Nemcsak egy szobán osztoznak az egyetem kollégiumában, hanem közös bennük az érdeklődés az arab nyelv, a kultúra és az iszlám vallás iránt is. Amíg Zsuzsi otthonról hozta az érdeklődést, mivel Édesapja Damaszkuszban tanult arabul, addig Dóri utazásai és tanulmányai során kezdett el érdeklődni a Közel-Kelet iránt és a diplomáciában képzeli el a jövőjét. A tanévnyitó ünnepségen az egyik professzor megkérdezte, ki honnan jön és még én is meglepődtem, hogy mi vesz rá egy fiatal kolumbiai lányt, hogy nekivágjon a világnak és az ománi Manahban kössön ki. Hát ugyanaz a tudásvágy, ami Robint az ausztráliai fővárosból Canberrából. Ám oroszok, kazahok, franciák, moldávok és kirgizek is vannak szép számmal. 

Khalil Al Rahbi úr, aki az egyetem kommunikációs és média megjelenésért felelős főmunkatársa elmondta, hogy 2012-ben kezdték az arab nyelvű oktatást külföldieknek. Az első szemeszterre 13 diák jelentkezett az Egyesült Királyságból. Hamar hírét vitték a Sultan Qaboos Egyetemnek és ma már 1200 felett van a hallgatók száma, akik sikeres nyelvvizsgát tettek vagy éppen arra készítik fel őket. Az évnyitón bemutatták az előző évfolyam búcsúvideóját, amely vidám percek és élmények mellett a diákok elköszönését is tartalmazta. Folyékonyan, szép szókinccsel búcsúztak el az iskolától és tanáraiktól. Al Rahbi úr elmondta, hogy ez a csoport is hasonló jó eredményt fog felmutatni, ha készülnek az órákra. 

Tévedés azt hinni, hogy csak a modern audiovizuális tantermekben folyik az oktatás. Minden diák kap egy arab beszélgetőpartnert és hetente kétszer több órát töltenek együtt, hogy a társalgást gyakorolják. Az egyetem sok kirándulást is szervez, ahol az Ománi Szultanátus nevezetességeit és múzeumait mutatják be a hallgatóknak, természetesen arab nyelven. Minden nemzetiségnek be kell mutatnia a saját hazáját, annak kultúráját, népviseletét, zenéjét és bizony főzni is kell hazai ízeket a többieknek. Persze, mindent lehetőleg arabul kell elmagyarázni, csak végszükség esetén használható az angol. Én már felajánlottam a konyhámat a lányoknak, ha össze akarnának dobni egy paprikáskrumplit vagy sütnének palacsintát. A helyi szupermarket kínálatát felmérve minden kapható hozzá.

Amit már megtapasztaltam, hogy Omán hatalmas. Magyarországnál nagyjából háromszor nagyobb, ám mindössze 4,8 millió ember lakja. Szultán Qaboos, akiről az egyetemet is elnevezték 1970-2020 között uralkodott. Halála után unokatestvére Haitham ibn Tariq követte a trónon. Szultán Qaboost méltán kedvelik az országban, mivel ő modernizálta az államot, az ő nevéhez köthető a rabszolgaság eltörlése is. Uralkodása alatt szinte eltűnt az analfabetizmus Ománban, fontosnak tartotta a nők részvételét is az oktatásban. Sehol az arab világban nincs annyi írástudó nő, mint itt. 

Folytatása következik…

Friss videók

Shares