Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Elon Musk az oroszok javára trükközött

Elon Musk felfedte részvételét az ukrajnai háborúban: titokban kikapcsolta a Starlink működését a Krím közelében, hogy meghiúsítsa az ukrán fegyveres erők dróntámadását az orosz haditengerészet ellen – írja a CNN. A robbanóanyaggal megrakott drónok már megközelítették az orosz haditengerészetet, de hirtelen “elvesztették a kapcsolatot és ártalmatlanul lezuhantak” – olvasható Walter Isaacson új Musk-életrajzában.

Kíváncsian várhatjuk a Pentagon és a Fehér Ház lépését Musk ellen, mivel már volt némi vitájuk ez ügyben, amikor Musk már egyszer bejelentette, hogy nem hajlandó ingyenes internet- és GPS-szolgáltatást nyújtani Ukrajnának. Egy napra rá raportra hívták és Musk visszakozott. A liberális sajtó pedig intenzíven foglalkozott Elon Musk amerikai állampolgárságával, azt állítva, hogy ahhoz valószínűleg jogtalanul jutott hozzá. Szóval csak a szokásos karaktergyilkosság…

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és stábja is elvonult egy óvóhelyre, mivel érdekes módon, ha fontos külföldi vendég érkezik, rögtön megszólalnak a légvédelmi szirénák Kijevben. Nyilvánvalóan ez a pszichológiai hadviselés része, hogy még több pénzt és fegyvert tudjanak kisajtolni a celeb vendégből. Igazából nem is kellett a show, mivel Blinken így is egymilliárd dolláros azonnali segélyt jelentett be Kijev számára.

Az ukrán erők szakadatlanul lövik Donyeck városát és már több civil vesztette életét a tüzérségi támadásokban. Az orosz légvédelem több drónt sikeresen elhárított, amelyek Rosztov és Volgográd felé tartottak. Az ukrajnai Kosztyantinyivkát orosz rakétatámadás érte és az első hírek 17 halálos áldozatról számoltak be, viszont a hatóságok módosították a számot. Pontos adatot nem neveztek meg, csak annyit közöltek, hogy lényegesen kevesebb az áldozat.

A Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin elnök még videokapcsolás révén sem fog felszólalni a G20-as csúcson, amely Újdelhiben lesz megrendezve a hétvégén. Putyin elnök a különleges hadműveletre hivatkozva mondta le személyes jelenlétét a találkozón.

Sahra Wagenknecht, a német Die Linke (A Baloldal) párt politikusa éles hangon bírálta a német kormány Ukrajnának nyújtott 100 milliárd eurós segélyét. Wagenknecht egy fenék nélküli hordónak nevezte Ukrajnát, ahol eltűnnek a pénzek. „Németországban már minden a spórolásról és a megszorításról szól a kormánykoalíciónál, ám ha Ukrajnáról van szó, akkor oda dől a pénz” – kritizálta a kormány döntéseit a baloldali politikus asszony.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bírálta az Egyesült Államok döntését, hogy szegényítetturánium-tartalmú lőszereket ad Ukrajnának. Peszkov ismertette a sugárzó lőszer rákkeltő hatását, amelyet bevetése után Szerbiában és Irakban is tapasztaltak.

Friss videók

Shares