Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Zelenszkij-Biden találkozó melegítőfelsőben, gránát a lehető legfurább helyen és tüntetések Afganisztánban

Joe Biden és Zelenszkij találkoztak Washington DC-ben. A találkozás egyrészt szimbolikus és jelzésértékű volt, hiszen az USA kormánya már minden lehető segítséget megadott és megad Ukrajnának. Ezzel a látogatással egy magasabb szintre emelték az amerikai-ukrán kapcsolatokat a nemzetközi politikában, másrészt Zelenszkij megmutatta, hogy van olyan bizalma a közvetlen környezetében és a hadsereg vezetésében, hogy nem fogják megpuccsolni távolléte alatt.

Szégyen viszont, hogy egy melegítőfelsőben és katonai nadrágban jelent meg az ovális irodában és a kongresszus előtt. A minimális tiszteletet nem adta meg az amerikai politikusoknak és az amerikai népnek.

Zelenszkij elmondta, hogy győzni fognak, mert egységesek, és Ukrajna nem esett el annak ellenére, hogy sok gonddal küzd a háború miatt. Amerikai lapok már egyenesen Winston Churchill és Franklin D. Roosevelt elnök találkozójához hasonlították Zelenszkij Washingtonban tett látogatását, amelyre a Pearl Harbor elleni japán támadás után került sor 1941, december 23-án. Biden elnök újabb katonai segítséget ígért, amely csomag tartalmazza a Patriot típusú elfogórakétákat is. Zelenszkij a Képviselőház és Szenátus együttes ülésén megköszönte a Kongresszus által korábban megszavazott pénzügyi és katonai támogatási csomagokat. Kifejtette, hogy harctéren az orosz erők fölényben vannak a lőszert és tüzérségi eszközöket tekintve, amit az Ukrajnának támogatásként szállított eszközök ellensúlyoznak ugyan, de megjegyezte, hogy ezek nem elegendők.

Elsőként az afgán Dzsalálábád városában tüntettek diákok a női hallgatók kizárása ellen a felsőoktatási intézményekről. Fiúk és lányok közösen demonstráltak a kelet-afganisztáni városban a tálibok az új oktatási törvény ellen, amely szerint csak férfiak szerezhetnek főiskolai és egyetemi diplomát. A kabuli egyetemen fegyveres tálibok akadályozták meg, hogy a női hallgatók bejussanak a campusra.

Egy 88 éves férfi jelentkezett a touloni kórházban egy különös vészhelyzettel. A felvételi osztályon elmondta, hogy egy első világháborús gránát van a végbelében, de nincs veszély, mert hatástalanította. Az orvosok valóban meglátták a veszélyes tárgyat, és inkább kiürítették azt az emeletet, ahol a műtő van és kihívták a tűzszerészeket, akik azonosították a gránátot és megállapították, hogy nem áll fenn robbanásveszély. Az orvosok eltávolították a 20 cm hosszú és 6 cm átmérőjű eszközt. A kisebb sebészeti beavatkozást az idős férfi jól viselte.

Kínában ismét nagyon elharapózott a koronavírus-járvány és komoly hiány lépett fel láz és fájdalomcsillapítókból. A német kormány most Biontech vakcinákat küld a Kínában élő 20.000 német állampolgár oltására. A vírus ismételt megjelenésekor a kínai kormány újra bevezette a részleges kijárási tilalmat és a maszkviselést, ám országszerte hatalmas tüntetések törtek ki ezek ellen. A kormány enyhítette a szabályokat, ám ez a Covid-19 gyors terjedéséhez vezetett.

Oroszország nagyon sikeresnek ítélte meg az új Sarmat-2 ballisztikus interkontinentális rakétájának a tesztjét. Az orosz hadvezetés szerint a taktikai nukleáris robbanófejet is hordozni képes fegyver a világ bármely pontjára képes csapást mérni. A rakéta 25.000 km/h sebességre képes. Egy Kalinyingrádban kilőtt Sarmat-2 106 másodperc alatt elérné Berlint, ez kevesebb, mint 2 perc, Londont 202 másodperc alatt tudná megsemmisíteni. Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy hangsúlyt fektet az orosz rakéták és nukleáris fegyverek modernizálására.

Friss videók

Shares