Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Exkluzív interjú Grigorij Mironovval, a professzor szerint Putyin bukásával Oroszország is megszűnne

Rosztovból érkezett a PS szerkesztőségébe Grigorij Mironov történész professzor, a Rosztovgazeta című újság szerkesztője, dokumentumfilm-készítő, akivel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy az orosz nép fontosnak tartja a Donbaszban élő honfitársaik védelmét és országuk, nemzetük integritását. Véleménye szerint az orosz lakosság 80 százaléka támogatja a különleges hadműveletet és megérti Vlagyimir Putyin elnök döntéseit. Persze vannak, akik jobban hisznek a nyugati, liberális vagy az amerikai „neokon” eszmékben, de Mironov professzor szerint ők vannak kisebbségben.

Putyin elnök egy erős politikát képvisel, amelyre szükség is van egy olyan hatalmas és sok nemzetiség lakta oroszágban, mint az Orosz Föderáció. A Nyugat gyakran emlegeti, hogy az orosz elnöknek mennie kellene a hatalomból, ám ez senkinek sem lenne jó. Nem tudni, hogy egy hatalmi vákuum mit okozna, nemcsak Oroszországban, hanem a világpolitikában. Felbomlana minden eddigi egyensúly a nagyhatalmak között – minderről Mironov professzor beszélt a PSTV felvételén. Kifejtette: az oroszok átérzik a ruszin és a magyar kisebbség gondjait, félelmeit Kárpátalján.

A nyelvi törvény és az állandó vegzálások, megfélemlítések nem férnek össze a nyugati vagy az orosz demokratikus eszmékkel. Felfoghatatlan, hogy Brüsszel, aki folyton a jogállamiságról beszél ezt simán tolerálja. Az sem zavarja az Unió politikusait, hogy az ukrán hadsereg még mindig náci szimbólumokat használ, hogy a diszkó led-falára horogkeresztet vetítenek és a tömeggyilkos SS-tisztről Sztyepán Banderáról akarnak stadiont elnevezni Livivben. 

– fogalmazott.

Grigorij Mironov
Gregorij Mironov felfoghatatlannak tartja, hogy Brüsszel szótlanul nézi a náci jelképek használatát Ukrajnában                      Fotó: JAN ESPEN KRUSE / NRK

A műsorban az is felvetődött, hogy Európában nincs még egy olyan ország, ahol a nemzeti kisebbségek olyan békében, szeretetben és egyetértésben élnek, mint Magyarországon: a sokácok, a ruszinok, a románok, a szerbek, a szlovákok, a svábok és a romák mind a magyar nemzet részeinek érzik magukat. “Magyarok, de ápolják saját nemzeti nyelvüket és kultúrájukat. Ennek érdekében a magyar kormány minden segítséget megad, hogy nemzetiségi óvodák, iskolák és kulturális intézmények működjenek szerte az országban”– hangzott el. 

Friss videók

Shares