Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA: betonkarácsonyfa Speyerben és biztosan jó az év emberének lenni?

A Time Magazin az év emberének választotta Zelenszkij ukrán elnököt. Ez igazából senkit sem lepett meg, ám ha visszapillantunk egy kicsit a múltba, akkor azért elég kétes figurákkal, sőt tömeggyilkosokkal is kell osztoznia ezen a „dicsőségen”. Egy brazil óvszergyártó is megtalálta Ukrajna első emberét, és fel is használta egy reklámhoz azzal a felirattal, hogy vannak emberek, akiknek nem kellene megszületnie.

Németországban ismét védik a karácsonyi vásárokat, mert nem lehet kizárni egy terrortámadás lehetőségét. Az elmúlt héten már egy fenyegetés miatt kiürítették a düsseldorfi karácsonyi vásárt. Speyer városában betonból öntött karácsonyfákkal akarják meggátolni a berlinihez hasonló gázolásos merényletet.

Orosz hadijelentések szerint novemberben 8000 ukrán katona vesztette életét az 1000 kilométeres frontszakaszon, és olyan komoly támadások érték Ukrajna energetikai infrastruktúráját, hogy azt már nem lehet helyreállítani a háború alatt. Ezt Ukrajna is elismerte és már fontolóra vették egyes városok evakuálását is, mivel a tél során az emberek akár meg is fagyhatnak a fűtetlen lakásaikban és ivóvíz sincs rengeteg településen. Szakértők szerint ezer rakétatalálat érte az ukrán hő, víz és energiaközpontokat.

Ukrán beszámolók szerint viszont közel a győzelem és már 2000 települést vettek vissza az Orosz Föderációtól. Orosz és belorusz katonák közös tüzérségi lőgyakorlatot tartanak Fehéroroszországban. Harci körülményeket szimulálnak és nagy hangsúlyt fektetnek az éjszakai lövészetre is. Putyin elnök nem zárja ki, hogy a háború évekig fog tartani, szerinte nyilvánvaló, hogy Ukrajna katonákkal a nyugat pedig pénzzel és fegyverekkel nem fogja bírni a hosszú hadviselést.

Brüsszel eközben újabb szankciós csomagot kezdett el kidolgozni, most technikai eszközöket céloznak meg, hogy megbénítsák az orosz fegyvergyárakat, az autó-és repülőgépgyártást. Német és iráni sajtóértesülések szerint Iránban kivégeztek egy 23 éves fiatalt a három hónapja tartó tüntetéssorozattal kapcsolatban. A bíróság azzal indokolta a halálos ítéletet, hogy a tüntető megsebesítette a forradalmi gárda egyik tagját a teheráni zavargások alatt.

A német hatóságok még mindig nem tudják, hogy a 27 éves migráns miért késelte meg a tinédzser lányokat a baden-württembergi városkában. Az elkövető nem hajlandó vallomást tenni.

Ma van a Pearl Harbor elleni japán támadás évfordulója. 1941 decemberében a Japán Császárság meglepetésszerű támadást intézett az amerikai Pearl Harbor bázis ellen Oahu szigetén. A japán támadóflotta 6000 kilométert tett meg távol a kereskedelmi útvonalaktól 6 repülőgéphordozóval és 9 rombolóval. Az amerikai bázis radarkezelői látták a berepülő gépek radarjelét, ám azt hitték, hogy saját repülők érkeznek vissza karbantartásról Kaliforniából. A kikötőt és a légibázist ért kéthullámos támadásban 2403 ember vesztette életét, 18 hadihajó süllyedt el és odaveszett 188 repülőgép is. Ezután az USA hadat üzent Japánnak.

Friss videók

Shares