Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Orosz–amerikai fogolycsere, újra szabadlábon a „Fegyvernepper”

Moszkva és Washington fontos foglyokat cserélt ki tegnap. Az USA elengedte a 2011-ben 25 év börtönre ítélt Viktor But orosz fegyverkereskedőt, akiről a Fegyvernepper című nagy sikerű filmet is forgatták Nicolas Cage főszereplésével. Az oroszok cserébe kiadták a nonbináris, Amerikát gyűlölő és a himnusznál ülve maradó kosarast, Brittney Grinert. A sportoló(nő) most remélhetőleg jobban fogja szeretni hazáját, mert talán kevésbé rossz amerikai milliomos kosárlabdasztárnak lenni, mint egy orosz börtönben lehúzni hosszú éveket kábítószer-csempészet miatt.

Szakértők szerint egy Tu–141 típusú drón repült be 600 kilométer mélységben orosz területre és mért csapást egy katonai reptérre. Az 1974-ben kifejlesztett szovjet robotrepülőgép 1000 kilométer hatótávolságú, sugárhajtású és 1100 km/h sebességre képes. Egészen a Szovjetunió felbomlásáig rendszeresítve volt. Ma már csak az ukrán hadsereg használja.

Megerősítik a német parlament védelmét a meghiúsult puccskísérlet után, mert nem lehet kizárni, hogy más terroristacsoportok nem próbálnak meg politikusokat túszul ejteni. 

Putyin a krími híd elleni válaszcsapásról beszélt az ukrajnai energetikai infrastruktúra megsemmisítése kapcsán. Putyin ismét szóba hozta az atomháború lehetőségét, mégpedig olyan kontextusban, hogy aki másodikként lövi ki a nukleáris rakétákat, az veszít. Bahmut környékén az orosz Wagner-csoport komoly csapást mért az ukrán hadseregre. Kijev is elismerte, hogy többszáz ukrán katona vesztette életét a harcokban. Látványos felvételen látható, ahogy az orosz csapatok aknátlanítják a terepet a Meteorit nevű eszközzel, mielőtt előrenyomulnak egy település elfoglalására. 

Az etióp kormány beengedte a humanitárius segítséget az elszakadásért küzdő Tigré régióba. A felkelők hajlandóak volta leadni nehézfegyvereiket és feladni néhány elfoglalt teleülést. A polgárháborús helyzet annyira komoly volt, hogy az Addisz-Abeba-i kormány az eritreai hadsereg segítségét is igénybe vette.

Friss videók

Shares