Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA: Zelenszkij újrajátszaná a nürnbergi pert, orosz díszletben, a lettek az oroszok bombázását szorgalmaznák

Gumicsónakokkal vágnak neki az illegális migránsok Európa tengereinek: a La Manche-csatornán már bevett látványnak számítottak a csónakos migránsok, azonban az extrém átkelést most egy Nigériából a Kanári-szigetekig evickélő lélekvesztő múlta felül. Eközben Zelenszkij elnök nemzetközi bíróság elé állítaná az orosz politikusokat, miközben a lettek már az orosz területek elleni csapásokat szorgalmazzák.

Három nagyon elszánt nigériai migráns 11 napig utazott egy hajó kormánylapátján Nigériából egészen Spanyolországig, a Kanári-szigetekig. A három férfit legyengült állapotban vitték kórházba. Mindeközben 61 migránst mentettek ki a La Manche-csatornából. Afrikai migránsok ezrei próbálnak napi szinten gumicsónakokon átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába. Sok francia sportszeráruház már nem forgalmaz gumicsónakokat, hogy ezzel is megpróbálják csökkenteni a tengeri átkelések számát.

A csatorna egy rendkívül forgalmas tengeri útvonal és feltehetően sokkal több migránscsónak süllyed el, mint amiről a hatóságok tudomást szereznek. A francia és brit partiőrség drónokkal és folyamatos járőrözéssel próbálja uralni a helyzetet.

Zelenszkij ukrán elnök egy nemzetközi bíróság elé akarja állítani az orosz politikusokat és katonákat, akik szerinte a háborúért felelősek. A kormányfő egy nyilatkozatában azt mondta, hogy egy a nürnbergi perhez hasonló bíróságot akar felállítani. A nemzetközi jogot figyelembe véve ez szinte teljesen lehetetlen, ám Zelenszkij a nyugati szövetségeseivel igyekszik egy új jogi konstrukciót létrehozni. „Minden orosz gyilkos meg kell kapja a megérdemelt büntetését”, mondta egy sajtótájékoztatón az elnök. Erre mintegy válaszként Moszkva bejelentette, hogy elhalasztja az Egyesült Államokkal most esedékes tárgyalását a hadászati fegyverek számának csökkentéséről.

San Francisco rendőrsége a jövőben bevethet robotokat is a veszélyes bűnözők ellen. A kaliforniai nagyváros elfogadott egy új közbiztonsági törvényt, amely szerint távirányítású robotokkal is kiolthatnak emberi életeket. Az ötlettel nem mindenki elégedett, emberjogi szervezetek szerint ez egy aggályos folyamat kezdete lesz. Mások viszont azzal érvelnek, hogy ez sem más, mint a hadsereg katonai drónjainak a bevetése. A rendőri vezetés azzal indokolta a döntést, amelyet a városi tanács 8:3 arányban fogadott el, hogy a legtöbb bűnöző már komoly katonai gépkarabélyokkal rendelkezik és ha robotot vetnek be ellenük, azzal emberi életeket kímélnek meg. Hiszen a rendőrök biztonságos távolból tudják irányítani a robotot. Hasonló robotokkal kísérletezik az amerikai határőrség is, mivel a mexikói drog- és embercsempész csoportok is egyre komolyabb fegyverekkel támadnak a határt védő erőkre. A robotokat már eddig is sikeresen alkalmazzák a világ rendőrségei felderítésre, robbanóanyagok felkutatására és gyanús csomagok megsemmisítésére.

Herszont a kivonulás óta folyamatosan támadja az orosz hadsereg és a város teljesen el van vágva az elektromos és a vízhálózattól. Sokan ismét elhagyták a várost. Heves harcok vannak Bahmut környékén is, itt operálnak Kadirov parancsnok csecsen egységei és a Wagner-csoport is. Ursula von der Leyen eközben elismerte, hogy már több mint százezer ukrán katona esett el a fronton. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter sürgette a NATO-t, hogy “engedje meg” Ukrajnának, hogy a nyugatról szállított fegyvereket mélyen orosz területre irányuló csapásokhoz is használja. A politikus szerint Ukrajna felhasználhatná a modern nyugati tüzérségi eszközöket orosz bázisok és stratégiailag fontos objektumok elpusztítására. A NATO viszont attól tart és valószínűleg joggal, hogy ez a háború eszkalációjához vezetne.

Friss videók

Shares