Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Zelenszkij berágott Von der Leyenre, Németországban pedig ingyen adnák az állampolgárságot

h5 style=”text-align: justify”>Ursula von der Leyen százezerre becsülte a háborúban elesett ukrán katonák számát a Twitter-posztjában. Ezen viszont kiakadt a kijevi kormány, mivel az adatok titkosítottak és nem tartoznak a közvéleményre. Ha túl magas az áldozatok száma, az megingathatja az ukrán lakosság bizalmát a vezetésben, és nyomás alá helyezhetik a kormányt, hogy üljön le tárgyalni Moszkvával. Von der Leyen stábja törölte is a posztot, ám az addigra már bejárta a világhálót.

Svédország komoly feltételekhez kötné az állampolgárságot: nyolc éves tartózkodás, nyelvtudás, integráció, büntetlen előélet és munkavállalói tevékenység. Ezzel az új kormány lényegesen szigorítani fogja az állampolgársági törvényt. Ezzel szemben Németország szinte ajándékba adja majd a migránsoknak: mindössze három év tartózkodás után folyamodhatnak a külföldiek a német állampolgárságért még akkor is, ha személyazonosságuk nem is teljesen tisztázott, hiszen a legtöbb migráns papírok nélkül érkezik az unió területére. Már a CSU (Keresztényszociális Unió) is bent akarja tartani a jogosulatlanul az országba érkezett migránsokat. Ez a politika összecseng azzal, amit a Zöldek és a szociáldemokraták követnek, mivel szerintük az illegális migránsokból hasznos munkaerő válhat – bár a valóság ezt nem igazolja.

Franciaország európai és ukrán partnereivel együtt megkezdte a munkát egy különleges bíróság felállítása érdekében, amely Oroszország ukrajnai tevékenységét vizsgálná – közölte a francia külügyminisztérium. Zelenszkij ukrán elnök a nürnbergi perhez hasonlóan akarja elítélni az orosz politikai és katonai vezetés tagjait. Érdekes módon az ukránok által elkövetett és videókkal dokumentált háborús bűnökről a nyugat nem tesz említést.

Miközben Elon Musk egy tisztességesebb és átláthatóbb Twittert ígért, amely nem avatkozik be a választásokba, az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton szerdán szigorúbb cenzúrát követelt, és állítólag arra figyelmeztetett, hogy a platformot betilthatják, ha nem felel meg az unió jogszabályainak. Láthatóan a liberálisoknak csak akkor van szólásszabadság, ha az ő kottájukból játszik mindenki.

A madridi ukrán nagykövetség egyik alkalmazottja szerdán megsérült, miután egy általa átvett levél felrobbant – jelentette a Reuters a spanyol rendőrségre hivatkozva. A munkatárs a jelentések szerint csak könnyű sérüléseket szenvedett, és kórházba került. Az orosz–ukrán fronton nem történt ma sem komoly előre mozdulás, mindkét fél igyekszik tartani állásait.

Friss videók

Shares