Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Húsz órás tűzharc egy szállodában és állampolgárságot a migránsoknak

Katar megállapodott a német kormánnyal, hogy 15 éven keresztül évi 2 millió tonna LNG-t szállít. Igaz, nem direkt történik a kereskedelem, hanem a katari cég eladja a gázt az amerikai ConocoPhillips energetikai vállalatnak és az tovább értékesíti Németországnak, nyilván haszonnal. Ez is azt mutatja, hogy Németország, ha nem az orosz, akkor az amerikai gáztól kezd függeni. Csak az utóbbi négyszer annyiba kerül.

A szankciók láthatóan teljesen félresikerültek, és akik ebből hasznot húznak, az Oroszország és az USA. Moszkva szabadpiaci áron értékesítheti energiahordozóit, Washington pedig hatalmas haszonnal adja az LNG-t Európának.

Szomáliai erők jó 20 órás harc után agyonlőtték az as-Sabáb iszlamista terrorszervezet tagjait, akik elfoglalták az elnöki palota közelében lévő Villa Rays hotelt. A túszszedés közben a rendőröknek sikerült 60 vendéget kimenekíteni, de sokan bennragadtak és a dzsihadisták élő pajzsnak használták őket. A közel egynapos harcban nyolc túsz és a hat terrorista életét vesztette. Az as-Sabáb (Srácok) nevű terroristacsoport az Iszlám Államhoz hasonlóan egy kalifátust szeretne létrehozni a polgárháborútól megtépázott államban. Szomália új kormánya Mohamud elnök vezetésével igyekszik felszámolni a terrorizmust és a kalózkodást.

Komoly vita alakult ki a német kormánykoalíción belül arról, hogy egyszerűsítsék-e az állampolgársági törvényt. A Zöldek és a Szociáldemokrata Párt azt szeretnék, hogy a bevándorlók akár gyorsított eljárásban három év alatt állampolgárságot kaphassanak. Nancy Faeser belügyminiszter asszony terveiben az is szerepel, hogy a Németországban született gyermekek automatikusan állampolgárok legyenek, ahogy ez az USA-ban is törvény. A liberálisok szerint fontosabb, hogy előbb megtanulják a nyelvet és bizonyítottan integrálódjanak. Ezen a véleményen van a CDU/CSU unió is. A konzervatívok is úgy látják, hogy nem szabad leértékelni a német állampolgárságot azzal, hogy boldog-boldogtalannak osztogatja a kormány. Azt szorgos munkával, tanulással és beilleszkedéssel kell kiérdemelni. Ha túl gyorsan honosítják a migránsokat, az egy újabb meghívó lesz milliók számára.

Bajban vannak az ukrán börtönök is az áramkimaradások miatt. A büntetés-végrehajtási intézetekben sincs áram, fűtés és víz. Ukrán szakértők szerint egy hétnél tovább nem lehet fenntartani a biztonságos működést. Hasonló problémáktól tart Németország is. ha nagyobb áramkimaradások lesznek, akkor 4 nap után a törvény szerint ki kell engedni a rabokat.

Friss videók

Shares