Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Új rakéták Zelenszkijnek és (mégsem) rasszista német rendőrök

Nagy-Britannia Brimstone 2 (Kénkő) típusú rakétákat szállít Ukrajnának. Minden egyes Brimstone 2 rakéta a jelentések szerint körülbelül 175 ezer fontba (több mint 82 millió forintba) kerül. Kétféle üzemmóddal rendelkezik: vagy lézerrel követve találja el a célpontokat, vagy radar segítségével, egy előre beprogramozott listából választ ki egyet. Bár eredetileg repülőgépekről történő indításra tervezték, ezeket a lövedékeket az ukrán csapatok jellemzően átalakított teherautókról lövik ki, és az ellenséges tankok és más katonai járművek megsemmisítésére használják őket.

Németország Vulcano tüzérségi rakétákat szállít Kijevnek. Ezek a lövedékek típustól függően 30–100 km hatótávolságúak. Scholz kancellár annak ellenére, hogy az elmúlt héten arra figyelmeztette a NATO-tagállamokat, hogy nem szabad az orosz–ukrán konfliktusnak eszkalálódnia, jóváhagyta a legújabb típusú fegyverrendszerek szállítását Ukrajnának. Mindeközben az oroszok folyamatosan támadják Ukrajna áramellátását. Jelenleg több mint egymillió háztartás van áram és fűtés nélkül, ezért országszerte 4000 melegedőt rendeztek be a lakosságnak. Ukrajna a tél közeledtével jelentős humanitárius katasztrófának néz elébe, hiszen Kijevben most már napközben is fagypont körüli a hőmérséklet.

Kadir Şahin német zöldpárti politikust megállították a rendőrök, mert vezetés, ráadásul kanyarodás közben telefonján szöveges üzenetet írt és ezzel veszélyeztetett más autósokat, illetve a gyalogosforgalmat. Amikor igazoltatni akarták, a képviselő nem akarta átadni iratait és azt kérdezte a rendőröktől, hogy „maguk nem tudják, ki vagyok?”. A két járőr elmondta, hogy miért állították meg és ismételten kérték az iratait, erre a 35 éves férfi letagadta, hogy a telefonját nyomogatta és rasszizmussal vádolta meg a rendőröket, mondván, csak közel-keleti kinézete miatt állították meg. Kiderült: a jogosítványa sem volt nála. A bíróság 100 euróra bírságolta a telefon nyomkodása miatt, ám a rendőrök ellen még folyik az eljárás, hogy történt-e rasszista kijelentés részükről.

Ismét ámokfutás történt az USA-ban: ezúttal Chesapeake-ban, Virginia államban, egy Walmart szupermarketben nyitott valaki tüzet a kasszánál várakozókra. A kiérkező rendőrök elsőre csak annyit tudtak közölni a sajtóval, hogy az elkövető még bent van és több embert is eltalált. Később kiderült, hogy öten vesztették életüket és öt másik vásárló megsebesült. Ez már a 25-ik ámokfutás csak november hónapban. A demokraták minden ígéretük ellenére nem tudták biztonságosabbá tenni az Egyesült Államokat, sőt, a bűnözés mértéke drasztikusan megnőtt.

Fotó: PS

Friss videók

Shares