Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – orosz ortodox templomokat, kolostorokat kutattak át az ukránok

Háromszázötven olyan egyházi létesítményt kutattak át az ukrán titkosszolgálat, az SZBU munkatársai, amelyek az orosz pravoszláv egyházhoz köthetőek. Kijev szerint ezek a templomok és kolostorok orosz érdekeket képviselnek Ukrajnában, feltehetően kémkednek és segítik az orosz hadsereget. Orosz állampolgárokat vettek őrizetbe és készpénzt koboztak el.

A kijevi kormány be akarja tiltani az orosz ortodox egyházat Ukrajnában. Az ellenzéki pártok és a kritikus sajtóorgánumok betiltása után ez egy újabb komoly korlátozása a szabadságnak és a demokráciának. Persze Brüsszel és Washington megint szemet huny. Az Orosz Föderáció ismét az ukrán energetikai létesítményeket támadta. Ukrajna nagy részén nincs áram, víz és internet. Amerikai légvédelmi rakéta csapódott Kijevben egy lakóházba, egy ember életét vesztette. Az elfogórakétát orosz precíziós cirkálórakéták megsemmisítésére vetették be, ám a NASAMS típusú fegyver meghibásodhatott és lezuhant. A front nem nagyon változott az elmúlt órákban, mindkét fél beásta magát és igyekszik állásait tartani. A helyzet kissé a második világháború lövészárok-harcmodorára hasonlít. Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére.

Ma van Thanksgiving, azaz a hálaadás ünnepe az Egyesült Államokban. Sokan visszafogottabban ünnepelnek, mivel tavaly óta a pulykahús ára 21 százalékkal emelkedett és más élelmiszereké 9 százalékkal. Ezért sokan kritizálják a Biden-kormányzat pénzszórását Ukrajna fele.

Hatra emelkedett a virginiai szupermarketben történt lövöldözés áldozatainak száma. A rendőrség azonosította a lövészt, aki végül magával is végzett. A rendőrfőnök a 31 éves Andre Binget nevezte meg tettesnek. Bing 2010 óta volt az üzlet alkalmazottja. A nyomozók most próbálják kideríteni a gyilkosságok miértjét.

Feltámad a legendás orosz autó, a Moszkvics. Miután a nyugati autógyártók, például a Renault beszüntették az autógyártást, Moszkva úgy döntött, hogy feléleszti a régi saját márkát. A gyár fotói szerint egy nagyon modern szedán és egy városi terepjáró fog hamarosan tömeggyártásba kerülni. Oroszország ezzel is meg akarja mutatni, hogy a szankciók nem igazán érintik a gazdaságot és a technikai innovációt.

Friss videók

Shares