Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA: szivárványpropaganda a katari VB-n és rakéták a kurdokra

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult, hogy hassanak rá Pyongyangra, mivel Észak-Korea rakétakísérletei veszélyeztetik az észak és dél közt fent álló tűzszünetet, valamint az egész térség biztonságát. Kim Gunn nukleáris megbízott hétfő reggel telefonbeszélgetést folytatott a szöuli orosz és kínai nagykövettel, Andrej Kulikkal és Hszing Haiminggel, és “aktív együttműködést” kért az észak-koreai kormány meggyőzésében, hogy tartózkodjon a “további provokációktól” és térjen vissza a párbeszédhez – áll a dél-koreai külügyminisztérium közleményében.

Csak be kellett vinni a szivárványpropagandát Katarba. A katari biztonsági erők feltartoztattak egy amerikai újságírót, mivel egy LMBTQ-zászlós pólóban akart bemenni a stadionba. Grant Wahl nem volt hajlandó lecserélni a pólóját, sőt az intézkedést még fel is akarta venni mobiljával, ezért azt elkobozták tőle. Bő fél óra után aztán elengedték az újságírót, aki felháborodásának adott hangot a Twitteren.

A német köztévé tudósítónője sem bírt magával és annak ellenére felvett egy LMBTQ-pólót, hogy ezért ki is utasíthatnák az országból. Claudia Neumann azt nyilatkozta, hogy a sokszínűséget és az elfogadást akarta ezzel erősíteni Katarban. A FIFA is betiltotta a szivárványos propagandát, hogy ne sértsék meg az iszlám hitű katari lakosokat. Ennek ellenére vannak, akik visszaélnek a vendégjoggal. A német csapatkapitánya, Manuel Neuer, is bejelentette, hogy szerdán hordani fogja a „one love” LMBTQ-karszalagot, ám később mégis eltekintett ettől, mivel a FIFA tiltást helyezett kilátásba számára. Több német politikus, így Annalena Baerbock külügyminiszter is kritizálta Katart, hogy ott semmibe veszik az LMBTQ és transz jogokat.

Büntetésre számíthatnak az iráni focisták, mivel nem énekelték el a himnuszt, mielőtt Anglia ellen pályára léptek. Az Iszlám Köztársaságban hetek óta zavargások vannak egy fiatal nő halála miatt, akit bevittek a rendőrök a hidzsáb helytelen hordása miatt és nem sokkal később, tisztázatlan körülmények közt meghalt.

Az Iráni Forradalmi gárda rakétákkal támadja az Észak-Irakból operáló kurd szélsőségeseket. Az akcióról előzőleg értesítette a bagdadi kormányt. Kurd állásokat bombázott közben a török hadsereg és légierő is, mivel a kurd YPG-t azaz a Kurd Népvédelmi Egységeket teszik felelőssé az isztambuli robbantásért.

Friss videók

Shares