Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kuleba is Karigeri lett és dúl a drónháború az ukrán égen

Kulebát megvezette két orosz vlogger, Lexus és Vovan. Akárcsak Karácsony Gergelyt, csőbe húzták az ukrán külügyminisztert is, mivel kiadták magukat Washington volt moszkvai nagykövetének, Michael McFaulnak. Az ukrán külügyminiszter elismerte a Kercsi híd elleni támadást és a belgorodi robbantást. Közben folyik a drónháború Ukrajna légterében. Kijev szerint az Orosz Föderáció iráni gyártmányú, Sahíd (Mártír) típusú öngyilkos drónokkal támad fontos infrastrukturális célpontokat országszerte. Moszkva és Teherán tagadja, hogy a robotrepülőgépeket az Iszlám Köztársaság szállítaná az orosz hadseregnek.

Ma érkezhet a német Iris–T SLM Ukrajnába. A 140 millió euró értékű rendszer még a Bundeswehrnél sincs rendszeresítve. A légvédelmi rakétarendszer radarból, mobil kilövőállásból és rakétákból tevődik össze. Az Iris–T radarja 40 kilométeres körzetben érzékeli a légijárműveket. Rakétáktól függően 5000–1200 méter magasságig hatékony. 

Oroszország most a drónok mellett cirkálórakétákkal támad – ennek oka, hogy kivéreztesse az ukrán légvédelmi rendszert és uralni tudja a légteret. Az orosz hiperszonikus rakéták ellen – ilyen például a Kinzsal (Tőr) – nincsen védelem, mivel ezek a hangsebesség tizenkét–huszonegyszeresével repülnek és hatástalanok ellenük a sokkal lassabb légvédelmi rakéták. Cirkáló útvonaluk miatt ki sem lehet számítani a pályájukat. A Kinzsalt egy MiG–29-es vadászgép indítja a légkör legfelsőbb határából, több mint 30 kilométeres magasságból.

Háborús bűncselekménynek nevezte Ukrajna bombázását az amerikai hadsereg főparancsnoka, Mark Milley, ám az ukránok által 2014 óta civil célpontok ellen elkövetett támadásokról, vagy az orosz politológus, Darja Dugina ellen irányult pokolgépes merényletről sem tett említést.

Friss videók

Shares