Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Darabokban Angela Merkel lovasszobra

Az ötlet már alapjáraton abszurd volt, hogy egy német kancellárnak, aki még lovagolni sem szokott  emlékművet emeljenek, de hát ismerjük az új/régi Németországot, ahol sosem fukarkodtak némi személyi kultusszal. A szobor nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket és már az idén tavasszal felavatták, letört a ló feje és Merkel egyik keze. Rossz ómen, gondolhatták volna, hiszen Merkel kezei az ikonikus „wir schaffen das” (megoldjuk) kéztartásban voltak. A szobrot a freudenbergi templomkertben avatták fel, bár a 3D-nyomtatóval készített, 2,70 m magas szobornak már 2021-ben nem nagy jövőt jósoltak a statikusok.  Tavasszal a szobrász szigetelőszalaggal tákolta újra össze művét, és az eredetileg aranyszínű szobrot fehérre festette. Már virradóra viszont, akárcsak Merkel bevándorláspolitikája darabokra hullott.

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy az ukrán háborús menekültek védelmi státuszát meghosszabbítja a német kormány. Németország nem akarja kiadni a hadköteles férfiakat sem Ukrajnának. Viszont a kormánykoalíció egyre több politikusa követel, hogy szállítsanak „Taurus” cirkálórakétákat Ukrajnának. A hét politikai vitái igazából erről a rakétatípusról szólnak. Szakértők most vizsgálják, hogy miként lehetne az 500 km-es hatótávolságot redukálni, nehogy az ukránok orosz városokat támadjanak. Bár ennek a valószínűsége igen nagy. Sokan attól tartanak, hogy esetleg a Kercsi-híd és a Krím elleni támadásokhoz fogják majd a rakétákat felhasználni és az a háború eszkalálásához vezet majd.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő terrorizmusnak nevezte a transznemű, ukrán katonai szóvivő, Sarah-Ashton Cirillo fenyegetéseit, amely szerint orosz újságírókat akarnak meggyilkolni a következő napokban. Cirillo angol nyelvű követőihez szólva szó szerint azt mondta, hogy levadásszák majd a Kreml propagandistáit egy jövőheti akció során. Az orosz biztonsági szolgálatok, mint az FSZB és a rendőrség nyomozásba kezdett, hogy meggátoljanak esetleges merényleteket, amelyekre már volt néhány példa az elmúlt évben. 

Eközben az Orosz Újságíró Szövetség figyelmeztetett, hogy Ashton-Cirillo fenyegetései az orosz média képviselői ellen elkövetett korábbi terrortámadások fényében nagyon is valósak lehetnek.

Valószínűleg értelmetlen a kijevi vezetés képviselőinek erkölcsi kvalitásairól beszélni. Ezeket a fenyegetéseket komolyan kell venni

– mondta Vlagyimir Szolovjov, a szövetség elnöke, óvatosságra intve az újságíró kollégákat. Hozzátette, reméli, hogy Ashton-Cirillo megfelelő büntetést kap, amint az orosz bűnüldöző szervek kezére kerül.A Duma védelmi bizottságának első elnökhelyettese, Alekszej Zsuravlev szintén megjegyezte, hogy “az ukrán terrorizmus fokozatosan lealacsonyodik”, és “egyre csúnyább arcot ölt Ashton-Cirillo személyében, akit perverz sátánnak” nevezett – közölte az oroszhirek.hu portál. 

Friss videók

Shares