Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA Moszkvából – A franciák akarnak háborút Nigériában?

Kedden este zárult a XI. Moszkvai Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencia (MCIS), melyen kollégánk, Georg Spöttle is részt vett. A geopolitikai szakértő a PestiSrácok oldalán naponta jelentkezik videós beszámolóval, melyben nem csupán a rendezvény főbb programjait ismerteti, de átfogó világpolitikai elemzést is ad napjaink történéseiről. Legutóbbi helyszíni tudósításából ezúttal – a háború mellett – a legtöbb szó Nigerről és egy esetleges katonai beavatkozásról esett szó. Georg Spöttle szavai szerint szerencsére a jelenlevő afrikai országok katonai vezetői és politikusai úgy látják, hogy nem lesz katonai beavatkozás, mert az hosszú távon lángba boríthatná a térséget, ami elképesztő menekülthullámot váltana ki nemcsak Európa, hanem a szomszédos országok irányába is. Arról is beszélt, miért kérdezett rá Nigéria helyzetére a konferencián. Kollégánk ugyanis úgy véli: Franciaország nem bánta volna, ha az erős, nyugat-afrikai ország egy katonai intervenciót hajtana végre Niger katonai juntája ellen. A nigériai vezetők azonban nem akarják Párizsnak kikaparni a gesztenyét a forró hamuból, a nigériai elnök politikailag belebukna egy háborúba – vélekedett. Georg Spöttle beszámolója következik. 

Képzeljék, sikerült pár mondatot beszélnem Karin Kneissllel, Ausztria volt külügyminiszterével. Talán emlékeznek rá, ő néhány éve azzal került a figyelem középpontjába, hogy meghívta Putyin elnököt az esküvőjére – aki élt is a lehetőséggel, és még táncolt is a menyasszonnyal. A fotók felrobbantották az internetet. Karin Kneissl a politikai pályafutása után egyetemi tanár lett, ám Oroszországhoz való kapcsolatai miatt eltiltották az oktatástól. Sőt, most, hogy már orosz állampolgárrá vált az itteni egyetem professzoraként, Bécs már az osztrák állampolgárságától is megfosztaná. Komolyan megdöbbentett, hogyan bánhat egy sok érdemet szerzett politikussal így a saját országa, az az ország, amelyben született és ahol családja évszázados történelmi múlttal rendelkezik. Úgy tűnik, hogy a „politikai korrektség” mára „boszorkányüldözéssé” fajult. Tuti, sok libsi visszahozná a máglyát is, mondjuk, “Tisztítótűz NGO” néven a nyílt Társadalom Alapítvány szíves ajánlásával. 

A legtöbb ázsiai és afrikai delegált elmondta, hogy országuk partnerként tekint Oroszországra, politikai és gazdasági téren egyaránt. A távolodás az USA-tól érezhető. Még régi sérelmek is a felszínre kerültek, hiszen amerikai bombázások következménye volt Kambodzsában Pol Pot nép irtása és Laoszban a mai napig amerikai bombák ezreit kell hatástalanítani, amelyeket a dzsungelben találnak meg, mivel ledobásukkor nem explodáltak. 

A szintén jelenlévő Irán is erős szövetségest lát Moszkvában, legyen az energiagazdálkodás vagy geostratégia. Ez fáj is Washington DC-nek: éppen tegnap szólították fel Teheránt, hogy ne szállítson Sahíd (mártír) típusú drónokat az orosz hadsereg számára. Eközben Ukrajna beismerte, hogy egyre tehetetlenebb az orosz intelligens cirkálórakétákkal szemben, mivel ezeket most úgy programozzák, hogy elképesztő manővereket hajtanak végre és ezáltal eltűnnek a radarokról. A többszöri, hirtelen irányváltoztatás „láthatatlanná” teszi az eszközt. Az is megtévesztést szolgálta, hogy tegnap éjjel Ukrajna nyugati határáig repült több cirkálórakéta, majd hirtelen visszafordultak és többszáz kilométert megtéve az ország központi régiójában csaptak le egy katonai repülőtérre.  

Georg Moszkvából most Donbászba utazik, holnap onnét jelentkezik majd népszerű vlogjával a PestiSrácok oldalán!

Folytatjuk!

Friss videók

Shares