Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Áttörhetetlen az orosz védelmi vonal

Kijev nyugati támogatói kezdik elveszíteni a hitüket abban, hogy az ukrán hadsereg képes áthatolni az orosz védelmen és megfordítani a konfliktus menetét – mondták amerikai és más nyugati tisztviselők kedden a CNN-nek.

Az ukránok a következő néhány hétben még meglátják, hogy van-e esélyük némi előrelépésre. De hogy valóban olyan előrelépést érjenek el, amely megváltoztatná a konfliktus egyensúlyát, azt hiszem, rendkívül valószínűtlen

– mondta egy meg nem nevezett “magas rangú nyugati diplomata” az amerikai csatornának. Mike Quigley illinois-i demokrata képviselő, aki nemrégiben találkozott az amerikai parancsnokokkal Európában, “kijózanítónak” nevezte a tájékoztatókat.

Még ha a következő hetekben folytatnák is a harcot, ha az elmúlt hét-nyolc hét során nem tudtak több áttörést elérni, mi a valószínűsége annak, hogy hirtelen, megfogyatkozott erőkkel több áttörést fognak elérni?

– tette fel a kérdést a politikus. Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt jósolta, hogy Kijev egyre inkább az Oroszországon belüli csapásokra fog támaszkodni – mint például a közelmúltban a Moszkva elleni dróntámadások –, hogy kompenzálja a harctéren mutatkozó vereséget. A Kreml hasonló következtetéseket vont le ezekből a támadásokból: Dmitrij Peszkov szóvivő múlt héten kijelentette, hogy Kijev “terrorista csapásokat” indít “kétségbeesésből”, hogy elterelje a figyelmet kudarcos ellentámadásáról.

Sarah Ashton-Cirillo, az ukrán területvédelmi erők amerikai, transznemű szóvivője az elmúlt napokban durván rasszista kijelentéseket tett a közösségi oldalakon és az ukrán tévében, ahol már saját műsort is kapott. A Michael Cirillo néven, férfinak született furcsaság mostanában előszeretettel állítja, hogy az oroszok ázsiaiak és igazából nem is emberek. Hasonlókat mondtak anno a náci Németország propagandistái, és aki odafigyelt töriórán, az tudja, hogy hova vezetett a rasszista ideológia. Egészen Berlinig, T–34-esekkel…

Az orosz légvédelem sikeresen meggátolta az éjszakai dróntámadást Moszkva ellen. Sem sérültek, sem pedig anyagi károk nem voltak – írta Telegram-csatornáján Szergej Szobjanin. 

A német Rheinmetall cég bejelentette, hogy jelenleg harminc darab régebbi Leopard 1-es típusú harckocsi felújítása folyik, és az eszközöket a német kormány átadja Ukrajnának. A Leopard 1-es tankokat 1965-ben állította hadrendbe a Bundeswehr. A Kraus-Maffei Wegmann GmbH, a Porsche és az OTO Melara olasz cég kooperációjával készült harckocsit egészen 1984-ig gyártották. A 42,2 tonnás járművet a britek által fejlesztett 105 mm-es Royal Ordnance löveggel szerelték fel. A páncélzata még teles acélból készült és vastagsága 10–70 mm között van. A páncélos úton 600, terepen 450 kilométert tud megtenni, 65 km/h a végsebessége és egy Maybach motor mozgatja.

Hollandia sem tudja már nagyon elhelyezni a migránsokat, ezért a kormány kibérelt egy óceánjárót. Az Ocean Majesty pont egy északi-tengeri körúton volt, amikor a 220 fős személyzet megkapta a felmondóleveleket. A hajót üzemeltető német cég, a Hansa Touristik nagyobb bevételre tesz szert, ha kiadja a holland kormánynak a hajót, amely menekültszállóként működteti.

Friss videók

Shares