Kapcsolódó videók

Túltolta a liberalizmust a testpozitív, túlsúlyos, feminista énekesnő, ezért most véget vetnek a karrierjének – Libz of TikTok

Hollywoodnak már az sem elég, ha afroamerikai, túlsúlyos, testpozitív, feminista ikon vagy. Vajon mi történhetett? Szembe jött a valóság, hogy az erkölcstelen és tágra nyitott liberális világ mégsem olyan álomhely, mint amilyennek néhányan gondolták? 

Lizzót, a testpozitivitás és a feminizmus ikonját, három volt táncosa testszégyenítéssel és szexuális zaklatással vádolja, és nemcsak ellene, de a produkciós cége ellen is több kifogást emeltek (például faji megkülönböztetést illetően). A sztár két nap hallgatás után reagált a botrányos vádakra, de a reakciója nem teszi egyértelművé, hogy a vádlók minden állítását vitatja-e. Ron Zambrano, a három táncos ügyvédje a vádak kapcsán így nyilatkozott: „Lizzo és menedzseri csapatának elképesztő viselkedése ellentmond mindennek, amit Lizzo nyilvánosan képvisel.” A Los Angeles-i legfelsőbb bíróságra múlt héten benyújtott összes kártérítési panasz a következőket tartalmazza: ellenséges munkahelyi környezet, szexuális zaklatás, vallási zaklatás, faji zaklatás, fogyatékossági megkülönböztetés, valamint a zaklatás megelőzésének vagy orvoslásának elmulasztása.

2023. május 17-én a Chicagóban adott koncertjén készített kép Lizzo amerikai énekesnőről. Lizzo három korábbi táncosa szexuális zaklatással és ellenséges munkahelyi környezet megteremtésével vádolja az énekesnőt. MTI/AP/Invision/Rob Grabowski

A vádak szerint Lizzo egy amszterdami sztriptízklubban a táncosokat arra kérte, hogy felváltva érintsék meg a meztelen előadókat, és arra bátorította őket, hogy az előadók hüvelyéből indított vibrátorokat kapják el, és az előadók hüvelyéből kiálló banánokat egyék meg. Szintén Amszterdamban Lizzo nyomást gyakorolt az egyik vádló táncosra, hogy egy meztelen nő mellét érintse meg. Davis nem akarta megtenni, erre Lizzo állítólag egyre hangosabban kántálta, hogy tegye meg, így végül megtette. Egy másik esetben a felperesek azt állítják, hogy Lizzo meghívta a táncosokat egy párizsi klubba – de nem említette, hogy az egy meztelen-kabarébár. Ez „sokkolta” a táncosokat, akik szerint Lizzo „megfosztotta őket attól a választási lehetőségtől, hogy ne vegyenek részt”.

A vádiratban szerepel még 12 órás „kínzó” próba, amely során az egyik vádló táncos nem mert kimenni vécére, mert félt, hogy elveszíti az állását, ezért kénytelen volt bepisilni. Ezek után egy átlátszó ruhában, alsónemű nélkül kellett befejeznie a próbát. Volt olyan táncos, akinek a hízására megjegyzéseket tettek, és rendszeres volt a testszégyenítés. Lizzo közben az állította róluk, hogy alkoholt fogyasztottak az előadás előtt, ami a táncosok szerint hamis vád volt, nem is kerülhetett alkohol az öltözőjükbe. Ráadásul Lizzo azt mondta nekik: „Nem számít, ha én csinálom, ha a zenekar csinálja vagy bárki más, nektek akkor is tilos.”

Lizzót kifejezetten a fogyatékossággal kapcsolatos diszkriminációval, ellenséges munkakörnyezet teremtésével, szexuális zaklatással és az e problémák megállításának elmulasztásával vádolják.

Vezető táncosa ezzel némileg ellentétben állva keresztény hitét próbálta ráerőszakolni a többi táncosra, szidta azokat, akik házasság előtt szexelnek, és nyilvánosan megvitatta az egyik felperes szüzességét.

A vádak megjelenése óta többen is a korábbi táncosok mellé álltak nyilvánosan – hasonló tapasztalatokról beszámolva. Lizzo egy korábbi táncosa az nyilatkozta, hogy nem vesz részt a perben, de nagyon is ez volt a tapasztalata az ott töltött ideje során, és bátor kiállásnak nevezte a vádak napvilágra hozását. Ehhez csatlakozott Lizzo korábbi kreatív igazgatója, azzal a megjegyzéssel, hogy nem véletlenül nem része ennek a világnak három éve. Sophia Nahli Allison rendező két hétig forgatta Lizzo dokumentumfilmjét, és olyan mértékű tiszteletlenséget érzett az előadó részéről, hogy az volt az érzése: azonnal el kell menekülnie. Szerinte Lizzo arrogáns, énközpontú és egyáltalán nem kedves, a közös munka során őt is kellemetlen helyzetbe hozta.

Lizzo amerikai énekesnő kezében a legjobb egyéni pop előadásért (Truth Hurts), a legjobb városi kortárs lemezért (Cuz I Love You) és a legjobb hagyományos R&B dalért (Jerome) járó elismeréssel a Grammy-díjak 62. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Staples Centerben 2020. január 26-án. MTI/EPA/David Swanson

Hollywoodban már senki nincs biztonságban

A Lizzoval szembeni vádak több szempontból is érdekesek, ha jobban megfigyeljük a folyamatot. Itt egy egyértelmű lejárató kampány zajlik, aminek ezúttal nem egy fehér heteró, konzervatív ember lett a célpontja, hanem éppen ennek az ellenkezője. Lizzo az elfogadást a lehető leghatározottabban hirdette – legalábbis a médiában -, a liberális világ egyik legsztereotipikusabb alakja volt az énekesnő, aki nem mellesleg remek zenéket is csinált – ez persze egyéni ízlés kérdése is -. 

Bár még nem tudjuk, hogy mi lesz a vád kimenetele, azt sem tudjuk, hogy igazak-e, de az biztos, hogy Lizzo karrierjének befellegzett, egy ilyen ügyet a világsztárok világában se mos le senki magáról. Szóval a vádak igazságtartalma még kérdéses ugyan, de én azért elmondom a saját elméletem az üggyel kapcsolatban. 

Lizzo veszte szerintem pont abban nyilvánul meg, hogy túlságosan beleélte magát a testpozitív, elfogadó, szivárványos liberális világba. Olyan szinten belebolondult ebbe a világba, hogy magával rántotta csapatát, a körülötte lévő embereket, akikre szintén ráerőltette ezt a posványt. Elég csak megnézni a Pride-bulikat, a hollywoodi partikról szóló történeteket – amikről még készülök nektek egy külön videóval – vagy csak azt az erkölcstelen, nyitott és szabad világot, amit egyesen mindenáron ránk akarnak erőltetni. Lizzo valószínűleg nagyon igyekezett, hogy megfeleljen a liberális világ elvárásainak, hiszen már volt régebben balhéja azzal kapcsolatban, hogy le akart fogyni, de hamar betámadták a fatshaminggel – vagyis azzal, hogy fogyásával sértené a kövér nőket. Szóval az én elméletem az, hogy Lizzo mindenáron meg akart felelni annak a világnak, ami fenntartotta őt, de túlzásba vitte, Elfelejtette, hogy a körülötte lévő emberek lehet, hogy meg akarnak maradni táncosoknak, “egyszerű” embereknek, akik nem kérnek ebből a világból. Persze az is lehet, hogy ezek a vádakkal előrukkoló táncosok pénzt és lehetőséget látnak Lizzo lejáratásában, de erre majd úgyis kapunk választ a későbbiekben. Ti mit gondoltok?

KÖVESSETEK MINKET A TIKTOKON IS! 

Friss videók

Shares