Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Új elnöke van Nigernek

A katona junta bejelentette, hogy új miniszterelnöke van a nyugat-afrikai országnak. Ali Mahaman Lamine Zeine közgazdász és sokáig Csádban dolgozott pénzügyi szakértőként az Afrikai Fejlesztési Banknál. Ez fontos szempont lehetett a kinevezésében, mivel a katonai vezetés bejelentette, hogy le akar szakadni a Franciaország által diktált gazdasági és pénzügyi rendszerről. Zeine számára nem újdonság a politika sem, mivel 2003 és 2010 között már pénzügyminiszterként tevékenykedett Mamadou Tandja elnök kabinetjében. Az elnöki posztra Habibou Assoumane vezérezredes nevezte ki a politikust. 

Franciaország és a Nyugat-Afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) nehéz helyzetbe manőverezte magát, mivel vasárnap 23 órakor lejárt a katonai juntának adott ultimátum, hogy helyezzék vissza posztjára a megpuccsolt elnököt, Mohamed Bazoumot. Ezt Abdourahmane Tiani tábornok azért sem hajtaná végre mivel tudomást szerzett róla, hogy az ex-elnök le akarta váltani őt a posztjáról, amely az elnöki gárda parancsnoksága volt. Vannak szakértők, akik azt fejtegetik, hogy törzsi oka is volt a puccsnak, mivel Bazoum az ország arab kisebbségéhez tartozik, Tiane tábornok pedig a szintén szunnita Hausza népcsoport tagja. 

Eközben az amerikaiak is megpróbálják a békés rendezést az országban. Victoria Nuland politikai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn Nigerbe látogatott, ahol “őszinte és meglehetősen bonyolult” megbeszéléseket folytatott az országban a hatalmat átvevő felkelők vezetőivel – írja a CNN.

A csatorna szerint Nuland a nigeri fegyveres erők kinevezett vezérkari főnökével, Moussa Salaou Barmou-val, valamint három legközelebbi társával folytatott megbeszélést. A helyettes államtitkár állítólag több mint két órán át folytatott “rendkívül őszinte és időnként meglehetősen nehéz beszélgetést” a nigeri lázadók katonai parancsnokságával. A Wall Street Journal szerint viszont Nuland fő feladata látogatása során az volt, hogy diplomáciai megoldást találjon az afrikai országban zajló válságra. A lap szerint a magas rangú diplomata többször kérte a megbuktatott elnökkel, Mohamed Bazummal való találkozás lehetőségét, de a lázadók nem tettek eleget kérésének.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keményen támadta Washingtont azon állítások miatt, hogy Moszkva elutasította a Kijevvel folytatott béketárgyalásokat. Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy “jelenleg nem folynak béketárgyalások Oroszországgal, mert Oroszország elutasította az értelmes béketárgyalásokat”. Zaharova saját telegramcsatornáján kiposztolta a tényt, hogy a Fehér Ház azt tanácsolta Zelenszkijnek még tavaly októberben, hogy hagyjon fel a kétoldalú béketanácskozással. Zaharova azt is tanácsolta Millernek, hogy olvassa el Antony Blinken amerikai külügyminiszter áprilisban adott interjúját. Nyilvánvalóan Blinkennek a Funke Media Groupnak adott megjegyzéseire utalt, amelyben azt mondta, hogy nem támogatja a tárgyalások megkezdésének gondolatát, miközben üdvözölte Kijev ellentámadását – számolt be az oroszhirek.hu hírportál. 

Friss videók

Shares