Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Közel-keleti körkép

Az iráni titkosszolgálat likvidált egy terroristacsoportot Teherán külvárosában. A búvóhelyként használt lakásban találtak hat lőfegyvert, nyolcvan darab lőszert és több pokolgépet. A csoport feltehetően nyilvános helyeken akart robbantásos merényletet végrehajtani. Az ügynökök most vizsgálják, hogy vannak-e még szabadlábon háttéremberek vagy köthető-e a csoport külföldi hírszerző ügynökségekhez. Júliusban is volt egy hasonló fogása az operatív csoportnak, akkor 43 pokolgépet találtak a kiiktatott terroristáknál. 

Az Iráni Forradalmi Gárda (Szepah Paszdaran) haditengerészete nagyszabású hadgyakorlatot tart a Perzsa-öbölben. A Shahid Eshaq Dara néven futó manőver lényege, hogy a katonák gyakorolják az iráni szigetek védelmét a térségben. Egyes naszádok nagy hatótávolságú rakétákkal vannak felszerelve. A különböző hadihajókon kívül drónok is részt vesznek az akcióban és szerepet kapnak az elektronikus hadviseléssel foglalkozó egységek is. Nekik az a feladatuk, hogy megbénítsák az ellenség kommunikációját, zavarják a radarokat és lekényszerítsék a drónokat. A hadgyakorlat egyben erődemonstráció is a nyugat fele, hogy Irán nagyon komoly ellenfél lenne egy konfrontációban. 

A Mojahedin-e-Khalq (MEK), az amerikaiak által támogatott Irán ellenes terrorszervezetnek fogy a levegője Albániában. Egyik tagjuknak menekülnie kellett és az albán speciális erők razziát tartottak egyik objektumukban, ahol 150 adathordozót foglaltak le. A rajtaütésben egy terrorista életét vesztette. A MEK még 1965-ban alakult baloldali iráni diákokból. A nyolcvanas években Irakban Szaddám Husszein titkosszolgálata segítette őket Irán ellenes támadásokra és szerepet kaptak az Irak-iráni háborúban is. Az amerikai invázió után Washington felhasználta a szervezetet saját céljaira. Az iraki kormány néhány éve megelégelte a terroristák működését az országban, ezért az USA Albániába telepítette át őket, ahol egy nagyobb bázist rendeztek be nekik. Most azonban terrorizmus, pénzmosás, korrupció és kibertámadások miatt nyomoznak a MEK ellen, aminek fényében nem meglepő, hogy az albán kormány is szeretne megszabadulni tőlük.

Kiderült, hogy a Korán égetéseket miért követték el Dániában és Svédországban. Koppenhágában két ultra jobboldali aktivista égette el a muszlimok szent könyvét az iraki nagykövetség előtt. A dán kormány szerint az akció szítja a nyugat elleni gyűlöletet és biztonsági kockázattal is jár, mivel iszlamisták bosszúból terrortámadásokat követhetnek el. Svédországban két alkalommal is meggyalázták a Koránt, egyik alkalommal szintén egy neonáci aktivista volt a tettes, a másik esetben pedig Salwan Momika nevű, 37 éves iraki menekült. A rendőrség már évek óta ismeri őt, mivel korábban már több bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vették. Az ügyészség most szeretné, hogy hazatoloncolják Irakba, mivel nem áll fent sem háborús, sem polgárháborús helyzet az országban. A Korán meggyalázása miatt számos iszlám országban robbantak ki erőszakos tüntetések és támadások történtek a dán és a svéd nagykövetségek ellen.

Friss videók

Shares