Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kijev a „bika” jegyében

Kijevi források szerint egy HIMARS-lövedék eltalálta az orosz hadsereg egyik kiképzőközpontját és 200 katona vesztette az életét. A bázis a Herszon régióban, Dzsarilgacs szigetén található. Amennyiben a hír igaz, az orosz hadsereg megfelelően kemény válaszlépésére számíthatnak az ukránok.

Kijev nem nyugszik: napi szinten többször nyaggatják a német kormányt, hogy küldjenek Taurus (bika) típusú cirkálórakétákat. Scholz és a kormánykoalíció eddig sikeresen hárította a kérést, nem is ok nélkül. A cirkálórakéta képes 500 km távol lévő célokat is nagy pontossággal megsemmisíteni. Az eszköz viszonyleg kicsi, mindössze 5,1 méter hosszú, így jó eséllyel elkerüli a légvédelmi radarok figyelmét, sőt, képes rendkívül alacsonyan kontúrrepülést végezni. A cirkálórakéta 1400 kg súlyú és a Mephisto multifunkcionális robbanófej képes bunkerek megsemmisítésére is, de bármilyen stratégiai célpont ellen bevethető (épületek, hajók). A Taurus GPS és kép alapú navigációs rendszerrel is fel van szerelve. Utóbbi azt jelenti, hogy a betáplált radarképek és domborzati térkép alapján találja meg a célt. Egy külső computer-vezérlő pedig folyamatosan korrigálja a rakéta pályáját mozgó célpont esetén.

A Bundeswehr eszköztárában már évtizedek óta szörnyű állapotok uralkodnak. A járművek, a tüzérségi eszközök, a páncélosok és persze a cirkálórakéták sem mind működőképesek. Az Ukrajnának küldött katonai segélycsomagok még jobban legatyásították az egykor erős, modern és ütőképes hadsereget. A 600 darab Taurusból is mindössze 150 működőképes. Ezt a mennyiséget az ukránok pár hét alatt elhasználnák. A rakéták átadását támogató politikusok azt követelik, hogy a hadsereg mérnökei vizsgálják felül a 450 működésképtelen rakéta állapotát, hogy ezek szervizelhetők-e, és ha igen az mennyi időt vesz igénybe.

Scholz kancellár azonban nem adott erre utasítást Boris Pistorius védelmi miniszternek, mivel attól tart, hogy Kijev a Taurusszal mélységi támadásokat hajt végre Oroszország ellen. Ez nagyon is valószínű, hiszen éppen a napokban nyilatkozta Zelenszkij, hogy át akarják vinni a háborút orosz területre. Akik a rakéták szállítása mellett vannak, azzal érvelnek, hogy a brit kormány is szállított Storm Shadow cirkálórakétákat az ukrán rezsimnek. Rossz belegondolni milyen kemény válaszlépés lenne a Kreml részéről, ha például Moszkvát lőnék az ukránok a Taurusszal. Még az USA sem szállít ATACMS cirkálórakétákat, amelyek 300 km hatótávolsággal rendelkeznek. A New York Times még július közepén arról írt, hogy Joe Biden sem szeretné reszkírozni a háború további eszkalációját. Németország az USA után a második legnagyobb fegyverszállítója Kijevnek: csak az idén már 5,4 milliárd euró értékben küldött fegyvert az ukrán kormánynak.

Háború fenyeget a Száhel-övezetben. A Nigerben lezajlott puccs után még mindig erőszakos tüntetések vannak az országban. A lakosság megosztott: vannak, akik az őrizetbe vett Mohamed Bazoum elnök szabadon bocsájtását követelik, mások a katonai junta pártján állnak. A szomszédos Mali és Burkina Faso óva intette Nigériát és Franciaországot, hogy katonai lépéseket tegyenek Niamey új kormánya ellen. Mindkét országban katonai vezetés van és szimpatizálnak Abdourahamane Tchiani tábornokkal, a junta vezetőjével. Az országban francia speciális alakulatok operálnak iszlamisták ellen. Jevgenyij Prigozsin gratulált Tchiani tábornoknak, továbbá felajánlotta segítségét és a Wagner-csoportot a rend helyreállítására és a dzsihadisták elleni harcra.

Friss videók

Shares