Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kamerák figyelik a fejkendő viselését Iránban

Iráni városok kamerarendszereket építettek ki és azzal ellenőrzi a rendőrség, hogy a nők viselik-e a fejkendőt. Az utóbbi időben több fiatal nő protestből levette a hidzsabját, holott az Iszlám Köztársaságban kötelező a nőknek hajuk elfedése. A teheráni rendőrfőnök megerősítette, hogy a hatóság első alkalommal csak figyelmezteti a szabályszegő nőket és a második esetben már büntetést rónak ki rájuk. 

Óriási botrányt kavart egy német magazin azzal az interjúval, amelyet egy mesterséges intelligencia segítségével készítettek Michael Schumacher nevében. Die Aktuelle című német pletykalap legfrissebb számának címlapján a mosolygó Michael Schumacherrel azt hirdeti, hogy a lapban olvasható a tíz év hallgatást követő első interjú a hétszeres világbajnok autóversenyzővel.

Az első interjú

– áll öles betűkkel a címlapon, kiegészítve a „Világszenzáció!” felkiáltással. Csak lejjebb tesznek egyfajta utalást arra, hogy talán nem érdemes készpénznek venni a tudatosan megtévesztő és szenzációhajhász címeket:

Megtévesztően valósnak hangzik. Ami mögötte rejlik – az Aktuelle nyomozni kezdett

– írták. A cikk címe egy Schumacher szájába adott idézet: Az életem teljesen megváltozott”, a cikk pedig kérdezz-felelek interjú formájában sugallja azt, hogy ez egy beszélgetés a korábbi versenyzővel.

Azt csak később tisztázzák, hogy nem az igazi Schumacherrel, csupán egy mesterséges intelligencián alapuló rendszerrel, egy robottal beszélgettek, amely az interneten megtalálható információkat felhasználva képes szimulálni a hírességekkel való beszélgetéseket – szemlézte az esetet a hirado.hu az m4 sport cikke alapján. 

Egy ilyen eset alapján felmerülhet, hogy akár bűnözői körök is kihasználhatják a mesterséges intelligencia (AI) adta lehetőségeket például hangminta, vagy videófelvételek segítségével akár hitelt vehetnek fel, vagy csalóként megkárosíthatnak másokat. 

A NASA cáfolja az ukránok állításait a Kijev felett lezuhant amerikai műholdról. A NASA egyetlen műholdja, köztük a RHESSI űrszonda sem lépett be szerdán a légkörbe – közölte szerdán Robert Margetta, a NASA sajtószóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek, amikor arra kérték, kommentálja a kijevi hatóságok állításait, miszerint egy NASA műhold belépett a légkörbe Kijev felett, és fényvillanásokat okozott. A NASA korábban közölte, hogy a RHESSI űrszonda várhatóan április 19-én tér vissza a légkörbe. A műholdat 2002-ben indították útnak, hogy megfigyelje a napkitöréseket és a koronakidobódásokat. Működését 2018-ban fejezte be. A 300 kilogrammos űreszköz várhatóan amerikai keleti parti idő szerint 21:40-kor tér vissza a légkörbe. Várhatóan nagy része a légkörben fog elégni, de néhány darabkája a felszínre érhet, -számolt be az ügyről az oroszhirek.hu hírportál. 

Az idei évben 26,7 milliárd euróba fog kerülni a német adófizetőknek a migráció. Ez valamivel kevesebb, mint tavaly, akkor kereken 30 milliárd eurót emésztett fel a kontrollálatlan, illegális bevándorlás. Januártól március végéig 163.000 migráns érkezett Németországba, akiknek szociális segélyt kell fizetni, orvosi ellátást biztosítani és a lakhatás is egyre drágább és bonyolultabb, mivel az ukrán háborús menekültek lekötik a migrációs központok kapacitását.

Friss videók

Shares