Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Megvan a Pentagon iratok szivárogtatója

Őrizetbe vettek egy férfit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával összefüggésben csütörtökön Massachusetts államban – jelentette be hivatalosan az Egyesült Államok legfőbb ügyésze. Merrick Garland közölte, hogy a 21 éves Jack Teixeráról van szó, aki az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának légierejénél dolgozott, mint katonai hírszerző. 

Az elsődleges kihallgatása Teixerának és az internetes csoport tagjainak, ahova kiposztolta az iratokat, azt mutatják, hogy nem kémkedésről van szó. A fiatal tízen-huszonéves fiúkból álló csoportban computerjátékokról, fegyverekről, vallásról és politikáról chateltek a tagok. Jelenleg úgy néz ki, hogy egy külföldi hírszerző hivatallal sem volt kapcsolatuk. Teixera aki a nemzeti gárda titkosszolgálatánál teljesített szolgálatot csak fel akart vágni a csoport tagjainál azzal, hogy milyen magas szintű hozzáférése van a Pentagon titkos irataihoz. A chatcsoport egyik tagja azt mondta a Washington Post riporterének, hogy Teixera nem akart kémkedni, csupán egy jobboldali érzelmű fiatal, aki kritikusan szemléli a kormány tevékenységét.

Jim Himes a szenátus nemzetbiztonsági bizottságának tagja is döbbenten nyilatkozott a sajtónak: „Egy 21 éves kisrácról van szó, aki felvágott a haverjainak, sem Moszkvának, sem Pekingnek semmi köze a dologhoz.” Persze ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy a zárt csoportból hogyan kerültek ki a dokumentumok, amelyek az orosz Telegram-csatornán tűntek fel.

Ezzel egy időben a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy szándékos bűncselekményről van szó. Pat Ryder hozzátette, hogy nyilvánvalóan megsértették az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó szigorú előírásokat. Hozzátette, hogy a Pentagon felülvizsgálja azok körét, akik hozzáférhetnek hasonló “top secret” iratokhoz és úgy fogalmazott, hogy „mindig minden helyzetből tanulnak”. Az elkövetőt most hazaárulás miatt fogja perbe az Egyesült Államok kormánya és több évtizedre börtönbe fog vonulni.

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB megnevezte az orosz haditudósító elleni merénylet szervezőit. A terrorcselekményt, amelyben Makszim Fomin katonai tudósítót (aki Vladlen Tatarszkij néven dolgozott) megölték, az ukrán különleges szolgálatok és ügynökeik, köztük külföldi orosz ellenzékiek szervezték – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A gyilkosságot Darja Trepovával együtt Jurij Denyiszov ukrán állampolgár készítette elő, aki egy futárszolgálaton keresztül adta át neki a robbanószerkezetet.

Megállapítást nyert, hogy Denyiszov februárban Kijevből Lettországon keresztül érkezett Moszkvába, az április 3-i terrortámadás után pedig Örményországon keresztül Törökországba repült. Nemzetközi körözési listára helyezik az ukrán terroristát – számolt be a nyomozás eredményéről az orosz hírek nevű portál.

Friss videók

Shares