Kapcsolódó videók

Egyre közelebb a TikTok betiltásához az Egyesült Államok? – Libz of TikTok

Egy korábbi videóban már beszéltünk arról, hogy Amerikának sok baja van a TikTokkal, legfőképpen az, hogy kínai és hogy az amerikai tech óriásokhoz hasonlóan ez a cég is szereti a felhasználói adatokat gyűjtögetni. Ezt mi felhasználók ugyan már megszokhattuk, de úgy tűnik az amerikaiaknak nem tetszik az, hogy nem csak ők uralják a virtuális világot. 

Úgy gondoltam egy-két héttel később nézzük meg, hogy hol tart most az Amerika vs TikTok csörte. A hurok ugyanis egyre jobban szorul a kínai tulajdonban lévő közösségi oldal körül. Elég közel jár ahhoz, hogy azt a több mint 110 millió amerikai felhasználót végleg letiltsák a platformról.

Egyre több nyugati kormány tesz erőfeszítéseket a kínai ByteDance által birtokolt TikTok betiltására. A tavalyi év legtöbbször letöltött telefonos alkalmazását kiberbiztonsági és adatvédelmi szempontból is aggályosnak tartják az észak-atlanti világban. Az Egyesült Államokban az applikáció telepítését és használatát már három éve betiltották a hadsereg, a tengerészgyalogság, a légierő és a parti őrség eszközein, tavaly novemberben pedig a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein is megkezdték a korlátozást, elsőként állami szinten. Wisconsin, Dél-Karolina és Maryland lépett először, majd február végén szövetségi szinten is döntöttek a tilalomról. Ekkor a Fehér Ház 30 napot adott a munkatársaknak arra, hogy eltávolítsák a TikTokot a kormányzati eszközökről.

Az Egyesült Államok mellett a kormányzati dolgozók Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Belgiumban, Tajvanon, valamint az Európai Bizottságnál sem használhatják tovább az appot. Ezen kívül Norvégiában, Új-Zélandon és Nagy-Britanniában a törvényhozásban dolgozók sem görgethetik tovább a videófolyamot, Franciaországban pedig az összes közhivatalnokra vonatkozik ugyanez a korlátozás. Eközben Szlovákiában a parlament belső hálózatáról tiltották ki az alkalmazást, de az alkalmazottaknak és a képviselőknek is azt javasolják, hogy lehetőleg hagyjanak fel a tiktokozással. Hasonlóan járt el több híroldal is. A BBC és a dán közmédia is a felszólította dolgozóit, hogy távolítsák el a TikTokot a munkahelyi eszközeikről.

Mit veszítene a TikTok az amerikai piacról való kitiltással? 

A kínai cég az Egyesült Államokban a tavalyi évben 6 milliárd dollárt keresett hirdetésekből; hétezer embernek ad munkát, és számtalan vállalkozásnak kínál e-marketing lehetőséget. 113 millió aktív felhasználóval rendelkezik, vagyis a legtöbben itt tiktokoznak az egész bolygón.

Ahogy egyre élesebbé válik a Nyugat geopolitikai küzdelme Kínával, úgy válik egyre hangsúlyosabbá az alkalmazással szembeni bizalmatlanság. Az amerikaiak attól félnek, hogy a TikTokon keresztül a kínai hatóságok és titkosszolgálatok adatokat gyűjthetnek, illetve hogy a videómegosztó a kínai állami narratíva szerint befolyásolhatja a felhasználókat.

Miután Biden elkaszálta a TikTok elzavarását célzó Trump-rendeletet, azzal a lendülettel alá is írt egy újat. Ebben elődjéhez hasonlóan elismerte, hogy az appok hatalmas mennyiségű felhasználói adathoz férhetnek hozzá és dolgozhatnak fel, továbbá, hogy fennáll a veszélye annak, hogy „külföldi ellenséges államok számára” hozzáférést biztosítanak szenzitív adatokhoz, például lokációs információkhoz. Ezt követően az államfő arra szólította fel a kereskedelmi minisztériumot, hogy készítsen „bizonyítékokon alapuló” elemzést a kínai hátterű alkalmazásokról.

Az amerikai képviselőház republikánus többségű külügyi bizottsága március elsején megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné Biden elnök számára, hogy országszerte, minden eszközön betiltsa a TikTokot. Arról, hogy mikor szavazhatnak az amerikai döntéshozók a törvényről, az év eleje óta szintén republikánus többségű képviselőház fog határozni. Ráadásul tizennyolc szenátor – demokraták és republikánusok vegyesen – csatlakozott egy jogszabály-tervezethez, amely extra jogkörökkel ruházná fel a Kereskedelmi Minisztériumot, többek között felhatalmazást adna a TikTok és más nemzetbiztonsági kockázatot jelentő technológiák betiltására is.

A TikTok felett gyülekező fellegek miatt a TikTok vezérigazgatója ötórás tanúvallomásban volt kénytelen védeni a cégét a kongresszus energiaügyi és kereskedelmi bizottsága előtt. Kijelentette, hogy a TikTok soha nem osztott meg amerikai felhasználói adatokat a kínai kormánnyal, és amennyiben érkezne is ilyen kérés, akkor sem tennének eleget neki. Azonban mindez nem nyugtatta meg az amerikai törvényhozókat. 

A TikTok tehát úgy tűnik eléggé meg van szorongatva az amerikai kormány által. Kérdés azonban, hogy Bidenék meg merik-e tenni azt a lépést, hogy betiltják ezt a platformot magukra haragítva ezzel több mint 110 millió amerikait, akinek napi szintű program a platform használata. Sokan közülük ráadásul ebből is élnek, így azok akik ezen a platformon építenek karriert mindent elveszthetnek. Az persze már egy másik kérdés, hogy jó ötlet-e egyedül a közösségi médiában építeni a karriered, de az legyen egy következő videó témája. 

A TIKTOKON MÉG FENT VAGYUNK! KÖVESSETEK MINKET OTT IS!

Friss videók

Shares