Kapcsolódó videók

Nem jönnek az F16 vadászbombázók, de a németek lőszert gyártanak Ukrajnának – GEOrgPOLITIKA

Drága és bonyolult a szervizelés és a karbantartás, ezzel az indokkal pattintották ismét le az ukránokat, mivel Kijev már hetek óta, szinte óránként követeli az „F-16 Falcon” vadászbombázók átadását Ukrajnának. Igaz a leköszönő NATO főtitkár Jens Stoltenberg nem zárta ki teljesen a repülők szállítását, ám a tagországok erősen vonakodnak. Még a leghangosabb szószólójuk, a lengyelek is azt mondták, hogy a saját védelmük biztosítása komolyan meggyengülne, ha átadnák gépeiket. Németország és Nagy-Britannia is nemet mondott. Pistorius honvédelmi miniszter és Scholz kancellár kedden ismét megerősítette, hogy jelenleg nem téma a vadászbombázók szállítása. 

Svájc továbbra is blokkolja a lőszerek szállítását Ukrajnának a német „Gepard” páncélosokhoz. A berni kormány semlegességre hivatkozva megtiltotta, hogy „Made in Switzerland” muníciót kapjon Kijev. Most egy német lőszergyár fogja elkezdeni a szükséges lőszerek produkcióját. A termelést a páncélosokat is gyártó Rheinmetall cég fogja megkezdeni. Pistorius honvédelmi miniszter azt nyilatkozta a sajtónak, hogy már kiadta az ez irányú utasítást. Kérdés, hogy van-e elegendő alapanyag hozzá, mivel Európa már egy ideje komoly lőszerhiánnyal küzd. A Kínából származó gyapot melléktermék, amely elengedhetetlen része a lőszernek, nagyon akadozva érkezik. 

A münsteri gyakorlótéren képeznek ki ukrán katonákat a „Leopard” tank és „Marder” típusú páncélozott harcjármű használatára, egy korábban elindított támogatási program keretében. A német sajtóban megjelent beszámolók szerint a világ legmodernebb és legerősebb harckocsijaként számon tartott ”Leopard 2” használatát tanuló ukrán katonák első csoportja a hét végén érkezett, a légierő (Luftwaffe) szállította őket Németországba Lengyelországból. A német gyártmányú Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél. Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.

Amerikai értékelés szerint az orosz haderő komoly előrehaladást ért el a Bahmut városért folyó csatában Ukrajna keleti részén az utóbbi 24-48 órában – közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora kedden egy sajtóbeszélgetésen.

John Kirby elmondta, hogy szorosan figyelemmel követik az eseményeket. Megismételte azt az amerikai véleményt, miszerint Bahmut elesése nem gyakorolna stratégiai hatást a teljes háború menetére, de még a kelet-ukrajnai harci cselekményekre nézve sem. Hozzátette, hogy az amerikai értékelés szerint személyes gazdasági érdekek miatt lehet annyira fontos az orosz műveleteket műveletet irányító Jevgenyij Prigozsin számára a város és térségének elfoglalása.

A Wagner biztonsági magáncég alapítóját az ott elhelyezkedő só- és gipszbányák érdekelhetik

– fűzte hozzá.

Nagy valószínűséggel Antifa aktivisták verték össze a német AfD (Alternatíva Németországnak) párt képviselőjét Lipcsében. Egy csoport baloldali anarchista meglátta a képviselőt, amikor az egy barátjával egy szórakozóhelyre ment. A 10-12 főből álló csapat először lenácizta, majd olyan brutálisan összeverte Marius Beyer önkormányzati képviselőt és a vele lévő barátját, hogy súlyos állapotban szállították őket kórházba. A Szászországi Alkotmányvédelmi Hivatal nyomoz az ügyben, mivel politikailag motivált bűncselekménynek tekintik. Az AfD élesen kritizálta a német hatóságokat és bíróságokat, mivel ez nem az első eset, hogy a párt képviselőit kórházba juttatta az Antifa és a tettesek sosem kerülnek elő, vagy ha van is gyanúsított akkor sosem sikerül a bizonyítási eljárás.

Friss videók

Shares