Kapcsolódó videók

Orosz medve vs. Leopárd – GEOrgPOLITIKA

A kancellár döntött, 14 darab Leopard 2-es harckocsit ad át Ukrajnának, és ezen felül engedélyezi más államoknak is, hogy német tankokat adjanak át Kijevnek. A kedd este berobbant hírre Washington DC is gyorsan reagált, és kilátásba helyezte „M1 Abrams” harckocsik szállítását. Olaf Scholz kancellár hosszasan hezitált, ám a koalíciós partnerek politikai nyomása, legfőképpen a Zöld Párté hatásos volt. Érdekes volt látni, hogy a régen igencsak pacifista Die Grüne követelte a legvehemensebben a nehéz támadó harckocsik átadását. 

A német vezető hírportálok, mint a Spiegel és a Tagesschau olyan cikkeket is közöltek, hogy a Rheinmetall cég akár 100 darabon felüli számban rendelkezik átadható Leopard 1-es és 2-es típusú tankokkal. Ezek szervizelésre szorulnak ugyan, de a gyár hajlandó ezt elvégezni, és durván 9-10 hónap elteltével ezek az eszközök is megjelenhetnek a fronton. 

Kijev, a kezdeti örömön túllépve, már írja is az új bevásárlólistát, és Kuleba külügyminiszter az éjjel már F-16-os „Falcon” vadászgépeket kért az USA-tól. 

A britek is megerősítették, hogy 14 darab Challenger 2 típusú harckocsit küldenek a harcászati eszközök Bermuda-háromszögébe, Ukrajnába. Moszkva nagyon barátságtalan lépésnek nevezte a leopardok átadását Ukrajnának és ennek nyilvánvalóan lesz következménye is. Akcióra reakció, ahogy ez a hadviselésben megszokott. A háború még jobban eldurvulhat, és az orosz haderő mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a modern harckocsik ne jussanak el a frontra. Ezt pedig nyilvánvalóan cirkálórakétákkal és drónokkal teszi meg. Az ukrán infrastruktúra még jobban el lesz pusztítva és számos áldozata is lesz a támadásoknak.

Az M1 Abrams fő harckocsi esetleges Ukrajnába történő szállításáról kérdezve Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov azt mondta, hogy a lépés csak fokozná az amerikaiak részvételét a konfliktusban és messze túlmutat a “védelmi fegyverek” felajánlásán. Oroszország sarokba szorítása nem túl jó stratégia a NATO részéről, mivel előidézheti a háború kiszélesedését, sőt, akár egy nukleáris háborúba is torkollhat. Nyugati beavatkozás nélkül a konfliktus már régóta lezárult volna a Donbasz-régió annektálásával, így viszont emberek százezrei vesztik még életüket és a harmadik világháború veszélye újra itt van velünk.

(A nyitóképen a magyar Leopárdok láthatóak szállítás közben)

Friss videók

Shares