Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Rakétabecsapódás Lengyelországban – Kalapáccsal végezték ki az orosz zsoldost

Egyre több szakértő állítja, hogy nagy valószínűséggel ukrán Sz–300 típusú légvédelmi rakéták csapódhattak be arra a lengyel farmra, amely hét kilométer távolságra fekszik a lengyel–ukrán határtól. Sajnálatos módon ketten életüket vesztették egy terménysilónál, ahol éppen dolgoztak. Mind a Pentagon, mind a NATO nagy erővel nyomoz, hogy kiderítsenek minden részletet. A NATO-légteret ellenőrző AWACS repülőgépek érzékelik a rakéták radarszignatúráját. Amennyiben műholdfelvételek is vannak a rakéták kilövéséről, pontosan meg lehet állaptani annak helyét és a rakéták röppályáját.

Az Sz–300 egy bő negyven éves mobil föld–levegő légvédelmi rakétarendszer. Alacsonyan szálló légi járművek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére fejlesztették ki még 1978-ben a Szovjetunióban. Szlovákia ez év áprilisában adott át ilyen fegyvereket Ukrajnának, hogy azok biztosítsák légterének védelmét. A NATO-n belül a rendszer elavultnak számít.

Az Orosz Föderáció kedden több mint 100 precíziós rakétát lőtt ki, amelyek Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadták. Nagyjából hétmillió ember maradt áram, víz és fűtés nélkül. A támadásban megsemmisült a Barátság-kőolajvezeték transzformátora is, így leálltak a pumpák és az orosz kőolaj szállítása leállt Magyarország, Németország, Csehország és Szlovákia fele. A javítását megkezdték, ám hiány van szakemberekből és alkatrészekből, mivel sok gyárat is találat ért, a szerelők nagy része pedig a fronton teljesít katonai szolgálatot. A Mol és a kormány is megnyugtattak mindenkit, hogy 90 napra elegendő kőolajtartalékunk van, és ezen felül stratégiai tartalékok is vannak még benzinből és gázolajból. A lakosságnak nem kell üzemanyaghiánytól tartania.

Brutális módon, kalapáccsal végezték ki a Wagner csoport egyik tagját, aki nemrég dezertált és átállt az ukrán oldalra. Jevgenyij Nuzsint Kijevből elrabolták, majd felkerült az internetre egy videó, ahogy egy faltörő kalapáccsal két hatalmas ütést mérnek a fejére. Egyes hírek szerint a Wagner csoport állhat az elrettentésnek szánt kivégzés mögött.

Friss videók

Shares