Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Szankciók az iráni erkölcsrendészet ellen és rakétatámadás Herszonnál

Brüsszel szankciókat foganatosít az iráni erkölcsrendészet ellen és beutazási tilalommal sújtja annak vezetőit. A Forradalmi Gárda alá tartozó rendőri szervezet arra ügyel, hogy az emberek betartsák az iszlám szokásokat, például a nők fedjék el hajukat kendővel. A 22 éves Mahsza Aminit szeptemberben vették őrizetbe a fejkendőviselés megszegése miatt. A fiatal nő az őrizetben rosszul lett majd a kórházban elhunyt. Sokan a rendőröket okolják a haláláért és ezért heteken keresztül tüntettek az Iszlám Köztársaság kormánya ellen. Ebrahím Raíszi elnök bejelentette, hogy megvizsgálnak több törvényt is és tárgyalnak a tüntetőkkel.

Hazatért Teheránba Elnaz Rekabi falmászónő a Szöulban megrendezett világbajnokságról. A sportolónő fejkendő nélkül teljesítette a mászást és sokan attól tartanak, hogy megbüntetik hazájában. A repülőtéren ünneplő tömeg várta Rekabit, aki elmondta, hogy a versenybírák váratlanul szólították, hogy teljesítse a falat és nagy izgalmában elfelejtette feltenni a kendőjét.

Szergej Szurovikin tábornok komoly harcokra számít Herszon környékén, mivel az ukrán hadsereg amerikai HIMARS rakétákkal lövi a várost, valamint harckocsikat és nehéztüzérséget sorakoztatott fel a térségben. A tábornok elrendelte a civil lakosság evakuálását.

Friss videók

Shares