Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Azeri erők elfogták az örmény lázadók vezérét

Azerbajdzsán és Örményország határán őrizetbe vették azeri rendőrök Ruben Vardanjánt, aki a lázadó Hegyi-Karabah köztársaság elnöke volt. A hírt felesége, Veronika Szonabend közölte a sajtóval. Az 55 éves férfi ellen a vád illegális beutazás Azerbajdzsánba. Vardanján egy érdekes figura, mivel Oroszországban üzletelt és milliárdokat keresett, ám tavaly ősszel Hegyi-Karabahba költözött, a lázadók élére állt és megválasztották a szakadár Arcakhi Köztársaság elnökének. Vardanjánt most Bakuba szállították, ahol kihallgatják. A bakui kormány közzétette az elmúlt napok veszteségeit: a harcokban 192 azeri katona halt hősi halált, 511 pedig megsérült. Az örmény hatóságok szerint már 50 ezer fő lépte át a határt és kért menekültstátuszt Örményországban.

Annalena Baerbock német külügyminiszter és Antony Blinken, az USA külügyminisztere azt szorgalmazzák, hogy nemzetközi megfigyelők mehessenek Hegyi-Karabahba, akik monitoroznák a kisebbségek jogainak betartását, különösen az örmények helyzetét. A bakui kormány ehhez zöld utat adott, miután Ilham Aliyev elnök telefonon beszélt Antony Blinkennel.

A Szentendrén történt incidens is azt mutatja, hogy az embercsempészek egyre gátlástalanabbak a rendőrökkel szemben, és még azt is vállalnák a menekülés érdekében, hogy halálra gázolják a szolgálatot teljesítő járőrt. Az embercsempészet nemzetközi hálózatára az is rálátást enged, hogy kiderült: a migránsoknak Törökországban kellett fizetniük fejenként 1200 eurót a Szlovákiáig tartó útért.

Nagyszámú ukrán katona adta meg magát az orosz hadseregnek az elmúlt hetekben, egy speciális, a fegyverletételre hajlandó harcosok számára kifejlesztett rádiófrekvenciát használva – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség. A 149.200-as, Volga hívójelű frekvenciát az orosz hadsereg a nyár folyamán hozta létre. Eddig több mint 10 ezer ukrán katona használta, akiket később orosz őrizetbe vettek – közölte egy, a helyzetet ismerő, a hírügynökség által idézett forrás. Az illető hozzátette, hogy a rádiófrekvencia a teljes frontvonal mentén aktív.

Przemysław Czarnek lengyel oktatási miniszter jelezte, hogy az ukrán náci SS-veterán kiadatását kéri, akit a múlt héten a kanadai parlamentben ünnepelt Zelenszkij és Trudeau. Czarnek a 98 éves ukrán–kanadai állampolgár Jaroszlav Hunka körül kialakult botrányra reagált, aki a 14. Waffen SS Galíciai Hadosztályában, más néven az 1. Galíciai Hadosztályban harcolt, amelyet a náci Németország többnyire nyugat-ukránokból alakított, és amely a második világháborúban orosz, lengyel és zsidó civilek elleni atrocitásokban vett részt.

Az amerikai szenátus ideiglenes megállapodásra jutott a szövetségi költségvetési válság elhárításához szükséges törvényjavaslatról. A törvényhozók néhány republikánus ellenállását követően beleegyeztek az Ukrajnának szánt 24 milliárd dolláros támogatás csökkentésébe. Az átmeneti törvényjavaslat a hírek szerint 6,2 milliárd dollárt különít el az Ukrajnának nyújtott támogatásra, ami jelentős csökkenés a demokraták által eredetileg kért 24 milliárd dollárhoz képest. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a napokban a CNN-nek arról beszélt, hogy mindössze néhány hétre való ukrajnai támogatásra maradt pénze a kongresszusnak.

Friss videók

Shares