Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Gépkarabélyos embercsempész a határ magyar oldalán

Az embercsempészek az elmúlt héten már rálőttek a magyar és szerb határőrökre, most viszont egy gépkarabéllyal felfegyverzett embercsempész biztosította egy csoport migráns létrás átkelését a határon. Láthatóan készen állt arra, hogy tüzet nyisson a magyar rendőrökre és határvadászokra. Ezzel új dimenzióba lépett az embercsempész bandák tevékenysége, hiszen eddig még nem nyitottak tüzet a határt védő erőkre, csak a rivalizáló bandák számoltak le egymással. Az illegális migránsokat nem sokkal később elfogták és visszakísérték őket a határ szerb oldalára.

Mivel az embercsempészeten már olyan nagy haszon van, mint a drogcsempészeten, ezért több külföldi maffiaszervezet profilt váltott. Az is mérvadó, hogy ha elfogják őket, sokkal kisebb a büntetési tétel, mint kábítószerek szállításakor. Magyarország azonban a büntetések kiszabásában is élen jár: 6–8 évre kerülnek börtönbe az elkövetők. Ezért is tartanak nagyon a magyar hatóságoktól és mindent megtesznek, hogy elkerüljék az őrizetbe vételt. Ebből adódik az is, hogy nincs hét, hogy ne történne több súlyos baleset, amikor felborul, vagy házfalba csapódik az embercsempészek furgonja menekülés közben. Az idén az M5-ös autópályán, Budapest fele iraki bűnözők rálőttek az őket üldöző járőrökre.

Érthetetlen, hogy a szerb hatóságok miért nem lépnek fel sokkal erélyesebben a fegyveres bandák ellen, hiszen ők uralják már a határmenti településeket. Az emberek nem mernek már szürkületkor kimenni az utcára, de nemrég fényes nappal is lőttek egymásra egy szupermarket parkolójában szír és afgán bűnözők. Napirenden van a két bűnözői csoport közti összecsapás. Sokan rendelkeznek harci tapasztalattal az afgán hadseregből vagy a szír polgárháborúból.

Kitört a pánik Hegyi-Karabahban

Hegyi-Karabahból hisztérikus menekülésbe kezdtek az örmények, sokan felgyújtották házaikat is, holott Aliyev azerbajdzsáni elnök megígérte, hogy tiszteletben tartják az örmények jogait és minden fegyveres felkelő amnesztiában részesül. Ennek ellenére kedden nagyjából 20 ezer örmény kelt útnak. Egy üzemanyagdepó is felrobbant és emberek tucatjai vesztették életüket, a híradások legalább 68 halottról és 290 sérültről beszélnek.

Szokolov admirális, az orosz fekete-tengeri flotta főparancsnoka köszöni, jól van, tegnap már részt vett az orosz haderő egyik konferenciáján. Az ukránok tévesen hitték halottnak a rakétatámadás után.

Lemondott a volt SS-katonát parádéztató kanadai politikus

A kanadai alsóház elnöke, Anthony Rota bejelentette lemondását, miután a parlamentben ünnepeltetett egy ukrán SS-katonát. Múlt pénteken a kanadai parlamentbe látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ülésre meghívták többek között a 98 éves Jaroszlav Hunkát is, akit “a második világháború ukrán–kanadai veteránjaként tiszteltek meg, aki az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen”. A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy Hunka a 14. SS-gránátos önkéntes “Galícia” hadosztályban harcolt, amely nemcsak a Vörös Hadsereg ellen harcolt, hanem a zsidók, lengyelek, fehéroroszok és szlovákok elleni atrocitásokról volt hírhedt.

A Galícia SS-hadosztályt a német megszálló hatóságok engedélyével hozták létre Nyugat-Ukrajnában. Háborús bűnöket követtek el civilek ellen és részt vettek a lengyel Huta Pieniacka falu elpusztításában, ahol több mint 500 embert öltek meg. A Vörös Hadsereg 1944 nyarán Brodi városánál legyőzte a hadosztályt. A Galíciát is magában foglaló SS-csapatokat a Nürnbergi Törvényszék bűnszervezetként ismerte el.

Az ukrán SS-katona kitüntetése felháborodást váltott ki Oroszországban. Moszkva tiltakozó jegyzéket küldött Ottawába, amelyet tiltakozó levelek kísértek a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek és az alsóház elnökének. Az ENSZ és az izraeli antifasiszta mozgalom is elítélte az esetet, Lengyelország pedig bocsánatkérést követelt Kanadától.

Friss videók

Shares