Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Életjelek az eltűnt mini-tengeralattjáróról

Kopogást észleltek a mentőcsapatok szonárkészülékei és azt feltételezik, hogy a Titan mini-tengeralattjáróban ragadt öt személy próbál életjelet adni. Az Ocean Gate Expedition cég 110 ezer dollárért kínál merüléseket a Titanic roncsához, amely az Atlanti-óceán északi részén, 3821 méteres mélységben, két darabra törve nyugszik. A Titanic 1912, április 14-én ütközött egy jéghegynek és a mélybe veszett. A kopogást elsőként az amerikai partiőrség, a US Coast Guard érzékelte és azonnal még több keresőeszközt vetettek be, hogy lokalizálni tudják a Titan helyzetét. Ez nem egyszerű, mivel az adott helyen a tengerfenéken több mély szakadék is található, valamint nagyon erős a domborzat, amely nehezíti egy ilyen kis jármű megtalálását. 

A keresésben részt vesz a kanadai haditengerészet HMCS Glace Bay nevű hajója és a L’Atalante nevű francia kutatóhajó. Eddig 26 ezer négyzetkilométernyi területet kutattak át. Az idő szorít, mivel csütörtök délig van elegendő levegője a tengeralattjáró öt utasának. A New York Times 2018-ban leközölt egy cikket a Titannal kapcsolatban, mivel tengeralattjárók gyártásával foglalkozó cégek nem tartották biztonságosnak a járművet, és azt kérték az üzemeltető Ocean Gate Expedition cégtől, hogy egy független szakértő csoport vizsgálja meg a hajót. Ez azonban nem történt meg. 

Oroszország felkészült arra, hogy a NATO folytatja a harcot Ukrajnában

– jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Néhány nappal korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elutasította a konfliktus „befagyasztására” irányuló lépéseket, a növekvő ukrán veszteségek ellenére. A Welt am Sonntag című német lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában Stoltenberg kijelentette, hogy „a béke nem jelentheti a konfliktus befagyasztását és egy Oroszország által diktált alku elfogadását”. Stoltenberg hozzátette, hogy „csak Ukrajna határozhatja meg az elfogadható feltételeket”, ami kifejezett jóváhagyása Kijev fogadalmának, hogy az orosz erőket visszaszorítja a konfliktus előtti határokhoz és elfoglalja az orosz Krím területét.

Az orosz hadsereg meghiúsított egy ukrán dróntámadást a Moszkvai területen

– közölte szerdán a védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a támadásnak nem voltak áldozatai és anyagi kár sem keletkezett. A minisztérium közleményében azt írta, hogy Kijev terrortámadást kísérelt meg a régió létesítményei ellen, amelyben három repülőgép típusú drón vett részt. Az ukrán fegyveres erők új taktikát kezdtek alkalmazni az ellentámadó műveletek során.

Ezt a taktikát halott oposszumnak” nevezték el, mert az Ukrán Fegyveres Erők szabotázs- és felderítő csoportjai és támadó egységei megtanulták halottnak tettetni magukat

– írja a Ruszkaja Veszna portál.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kijelentette, hogy Magyarország ellenzi az Európai Bizottság (EB) vezetője, Ursula von der Leyen által említett javaslatot, amely 50 milliárd eurót fordítana az ukrán kormány finanszírozására – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Június 20-án Von der Leyen megerősítette, hogy az EU a következő négy évben 50 milliárd eurót tervez Ukrajnának juttatni. Ezek a pénzek hitel formájában mennének és a tagállamoknak kellene kamatostól kifizetni.

Friss videók

Shares