Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Megvan az Északi Áramlat-robbantás ukrán gyanúsítottja

A német nyomozó hatóságok úgy vélik, hogy igen valószínű egy lengyel szál is az Északi Áramlat-gázvezeték elleni terrorcselekményben. Az Andromeda névre keresztelt vitorlás útban a robbanás helyszínére kikötött Lengyelországban és a hajó személyzetét ellenőrizték is a lengyel határőrök. Eddig úgy vélték, hogy a hajó a németországi Rügen kikötőjéből a kicsiny dán szigetre, Christiansø-re navigált és nem sokkal később megtörtént a robbantás. A nyomozók viszont most egy új szálat találtak, amely szerint a hajó Rügen kikötőjéből Lengyelországba ment hat fővel a fedélzetén és 12 órát töltött az országban, mielőtt kifutott a nyílt tengerre. Ezt a gyanút most Gdańsk városának ügyészsége is megerősítette. A lengyel hatóságok szerint ez idő alatt láthatóan semmit nem vittek fel a fedélzetre. A robbantás után a hajó ismét kikötött Németországban, ahol később a rendőrség lefoglalta és katonai robbanóanyag maradványait találta a fedélzeten. Az is megállapításra került, hogy a hajót profi módon hamisított útlevelekkel bérelték ki.

A merénylet előtt néhány hónappal a holland katonai elhárítás (MIVD) szerzett olyan információt, hogy az ukránok egy bérelt hajóval és egy diverzánscsoporttal fel akarják robbantania a gázvezetéket. Ezt az információt eljuttatták a CIA-hoz, aki megosztotta azt a német BND-vel, a Szövetségi Hírszerző Szolgálattal. A merénylet után a MIVD jelentette a partnerszolgálatoknak, hogy az ukránok felrobbantották a vezetéket és egy Németországból kifutott vitorlásjachttal mentek a műveleti területre. A német nyomozók ezután foglalták le az Andromedát. Lengyel és német nyomozók közösen kezdték el vizsgálni a begyűjtött adatokat és forenzikus nyomokat. Mindkét ország hatóságai az ukránokra gyanakodnak, ám erről politikailag nem korrekt beszélni. A német hatóságokat különösen az a lengyel utazási iroda, a Feeria Lwowa érdekli, amelytől az elkövetők bérbe vették a hajót. Nem kizárt, hogy ez az ukrán titkosszolgálat fedőcége. Egy ukrán állampolgárt, aki ráadásul a hadseregben szolgál és Kijev közelében lakik, már sikerült beazonosítani, mivel megtalálták a DNS-ét is. A gyanúsítottnak van Frankfurt an der Oder városában egy barátnője, akivel közös gyermekük is van.

Mivel a titkosszolgálatok is nagy erőkkel nyomoznak, elképzelhető, hogy sosem tudjuk meg a teljes igazságot, mert a nyomozati eredményt titkosítani fogják. Olaf Scholz német kancellár tett erre utaló kijelentést: „a titkosszolgálati anyagok, ahogy a nevük is mondja, titkosak, és remélem, azok is maradnak.” Amikor Scholz az ügyről beszélt, nem ejtette ki Ukrajna nevét.

A Nyugati Harccsoport orosz Szu–34-es vadászgépének legénysége megtámadta az ukrán nemzetközi légió élőerő- és haditechnikai csoportosulását Kupjanszk térségében

– közölte Szergej Zibinszkij, a Nyugati Harccsoport szóvivője csütörtökön a TASZSZ hírügynökséggel.

Az orosz fél üdvözli Egyiptom és Banglades csatlakozási kérelmét a BRICS-hez; a szervezet bővítését az idei közelgő csúcstalálkozón fogják megvitatni

– közölte az orosz külügyminisztérium a RIA Novosztyival. A szervezet Brazilián, Indián, Kínán, Dél-Afrikán és Oroszországon kívül már Venezuela és Irán csatlakozását is vizsgálja. Eközben Emmanuel Macron francia elnök elmondta, hogy szívesen részt venne a BRICS augusztusi csúcstalálkozóján Dél-Afrikában.

Friss videók

Shares