Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Az ukránok már tavaly tervezték a gátrobbantást

Amint Marija Zaharova Telegram-posztjából kiderült, az ukránok már tavaly adtak egy interjút a Washington Postnak, amelyben beszéltek azokról a tervekről, hogy el akarják pusztítani a Nova Kahovka-i víztározó gátját és ezzel egy árvizet generálnak majd. Fél évvel ezelőtt amerikai HIMARS-rakétavetőkkel már végeztek próbabelövéseket a zsilipkapuknál, hogy teszteljék a gátfal ellenállóképességét – ezt a tényt is beismerték az interjúban. Az ukránok egy ideje fel is duzzasztották a Dnyeper folyót, hogy ezzel növeljék az árhullámot a gát felrobbantása után.

Kedd este az ukrán erők csapást mértek a kahovkai vízerőműre, feltehetően egy Vilha többszörös rakétavető rendszerből. A lövés tönkretette a hidraulikus zsilipeket a vízerőmű gátjánál, ami miatt ellenőrizetlenül ömlik a víz. Nova Kahovkában a vízszint egy ponton meghaladta a 12 métert, de mostanra már csökken. Jelenleg 15 lakott település van az árvízzónában; a közeli városok és falvak lakóit evakuálják. A vízerőmű gátjának összeomlása súlyos környezeti károkat okozott. A Dnyeper folyó menti mezőgazdasági területeket elmosta a víz, és fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-Krími-csatorna sekélyessé válik. Több tízezer ember maradt ivóvíz nélkül a régióban. A hatóságok figyelmezették a lakosságot, hogy az érintett területen csak palackozott vizet használjanak ivásra és főzésre, mivel ahol működik is a vízellátás, ott szennyeződés került a vezetékrendszerekbe. Az árhullám rengeteg aknát is kimosott a földből, amelyek szintén veszélyt jelentenek a mentőcsapatok járműveire és csónakjaira.

Soros a Krími híd elleni terrorcselekményre buzdítja a kijevi rezsimet legújabb cikkében. „Most a Krím-félsziget, az orosz haditengerészet hazai bázisa kell, hogy legyen a célpont. A szárazföldi híd lerombolásával a Krím vízellátása Ukrajnától fog függeni” – írja Soros a Project Syndicate-ben, a Nova Kahovka-i gát lerombolása után. A világ egyik legsátánibb figurája, aki tönkre akarja tenni a társadalmakat és mindent, ami a normalitást jelenti, abban bízik, hogy az ukrán ellenoffenzíva sikeres lesz.

Zelenszkij ukrán elnök a CIA dokumentumok ellenére azt mondja, hogy az ukrán haditengerészetnek semmi köze nincs az Északi Áramlat-gázvezeték felrobbantásához. Az amerikai hírszerzés szerint egy hat fős ukrán kommandó hajtotta végre a robbantást és a CIA-n kívül a német hírszerzés is tudott az akcióról már a tervezési fázisban.

A háború mellett a migrációnak sincs vége. Az olasz partiőrség a héten már 1400 migránst mentett ki a Földközi-tengerből, akik lélekvesztőkön sodródtak. Egy Líbiából kifutott halászhajóra 590 embert zsúfoltak fel az embercsempészek. Egy másik hajó is már a süllyedés határán volt 650 migránssal. Az év eleje óta 1100 holttestet vetettek partra hullámok, illetve találtak meg a partok közelében.

Friss videók

Shares