Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Húsvétkor sem hallgattak a fegyverek

Az ünnepek alatt is nagyon heves harcok folytak a donyecki térségben. Bahmutot (Artyomovszk) még mindig tartják az ukrán erők. A Wagner-csoport már elfoglalta a belvárost, de a nyugati kerületek még mindig ukrán kézen vannak. 

Oroszország láthatóan egy hosszú állóháborúra rendezkedik be. Igyekeznek kímélni a katonákat és inkább a nehéztüzérséget, valamint drónokat vetnek be a harcokba. A kamikaze-drónok súlyos veszteségeket okoznak az ukrán hadseregnek. Bahmutban sem tisztítják meg egyesével az épületeket az ott lévő ukrán harcosoktól, mivel a városi harc komoly emberáldozatokkal járna. Kijev egyre jobban kifogy a légvédelmi rakétákból és a 155 mm-es tüzérségi lövedékekből. Igaz Brüsszel ígéretet tett, hogy egy év alatt egymillió darabot legyártat ebből a kaliberből és ezt leszállítják az ukrán frontra, ám a tagállamok kezdik belátni, hogy ez nagy valószínűséggel lehetetlen. A lőszergyártó cégek is arra hivatkoznak, hogy kevés az alapanyag és a kapacitások már évekre előre le vannak kötve. A szerződésszegések pedig komoly kötbérekkel járnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök májusban először látogathat Németországba az orosz különleges katonai művelet kezdete óta – jelentette vasárnap a Bild am Sonntag című lap kormányzati körökből származó forrásokra hivatkozva. A források szerint Zelenszkij május 14-én személyesen vehet részt a Nagy Károly-díj átadásán a németországi Aachen városában. A konfliktusövezetben kialakult helyzet azonban megzavarhatja az utazást – írja a lap. Ebben az esetben Zelenszkij videón keresztül fog beszélni az ünnepség résztvevőivel.

A kínai hatóságok gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták az Európai Bizottság vezetőjét, Ursula von der Leyent, aki elkísérte Emmanuel Macron francia elnököt kínai látogatására – írta Florian Philippot francia politikus, volt európai parlamenti képviselő és a Les Patriotes párt vezetője Twitter bejegyzésében. Ursula von der Leyen az utóbbi időben gazdasági háborúval és szankciókkal fenyegette meg Pekinget, amennyiben az katonai segítséget nyújtana Oroszországnak. Ezért a politikusnőt mindössze Kína környezetvédelmi minisztere fogadta, amely jelzésértékű volt, hogy von der Leyen nem szívesen látott vendég az országban. Ursula von der Leyen idő előtt előtt haza is repült egy menetrend szerint induló légijárattal. Macront ezzel szemben kormányfőnek kijáró tisztelettel fogadták.

Brüsszeli pletykák szerint Ursula von der Leyen lehet a NATO következő főtitkára. A bizottsági elnök a poszt betöltéséhez szükséges legtöbb követelménynek megfelel, azonban nem valószínű, hogy ő fogja vezetni a védelmi szövetséget a jövőben. Egyre nagyobb az igény ugyanakkor, hogy egy nő kerüljön a NATO élére – számolt be a Magyar Nemzet.

Oroszország és a NATO tavaly egy lépésre volt egy lehetséges totális háborútól, miután egy orosz vadászgép majdnem lelőtt egy brit felderítő repülőgépet – állította vasárnap a Washington Post a Pentagonból nemrég kiszivárgott új dokumentumra hivatkozva. A 2022 szeptemberének végén történt incidens sokkal súlyosabb volt, mint azt London korábban elismerte – állította a lap. Az Egyesült Királyság októberben közölte, hogy a gépet két orosz Szu-27-es vadászgép fogta el a Fekete-tenger felett, és egyikük “rakétát lőtt ki” a gép közelében. Az újság arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok óvatosabb megközelítést alkalmazott a Fekete-tenger térségében végrehajtott felderítő küldetésekkel kapcsolatban, és utasította a légierőt, hogy tartsa távol magát a Krím félszigettől.

Friss videók

Shares