Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Nyári ellentámadást tud csak végrehajtani Ukrajna?

Kijevi hírforrások szerint Ukrajna csak a nyáron tud ellentámadásba lendülni az Orosz Föderáció és a Wagner-csoport harcosai ellen. Denisz Smihal is ezt nyilatkozta a The Hill című, Washingtonban megjelenő napilapnak hivatalos amerikai látogatása során. Az ukrán miniszterelnök ezzel egy időben újabb fegyvereket, lőszereket és modern nyugati vadászrepülőket kért a szövetségeseitől.

Az amerikai lap által kedden közzétett interjúban Smihal azt állította, hogy Ukrajna „nem érzi a barátaink és partnereink nyomását az offenzíva megkezdésével kapcsolatban”. Ehelyett azzal érvelt, hogy az ukrán közvélemény az, amely mielőbbi határozott fellépést követel. Miközben a miniszterelnök háláját fejezte ki az Egyesült Államok által már nyújtott védelmi segélyekért, bírálta Washingtont, amiért nem hajlandó belátható időn belül fontolóra venni Ukrajna NATO-csatlakozását. Eközben Andrij Melnyik, Ukrajna volt berlini nagykövete, jelenleg külügyi államtitkár „szerénynek” titulálta Németország katonai segítségnyújtását – mondta ezt annak ellenére, hogy a német kormány páncélosainak 10 százalékát átadta Kijevnek.

A Washington Post kedden arról számolt be a Pentagonból állítólagosan kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva, hogy az amerikai hírszerzés februárban szkeptikus volt azzal kapcsolatban, Ukrajna képes lesz-e jelentős területi előnyöket elérni egy ellentámadással. A Pentagonban lefotózott és onnan kiszivárogtatott iratok szerint az 12 új ukrán dandárnak még be sem fejeződött a kiképzése, sőt, ötnek még el sem kezdődött. Az egyik dokumentum szerint az ukrán légvédelem eszközei is vészesen megfogyatkoztak, akárcsak a 155 mm-es tüzérségi lövedékek, amelyeket már az USA is csak a saját stratégiai vésztartalékából pótol dél-koreai és izraeli depókból. Természetesen azt sem lehet kizárni, hogy ezek az információk teljesen vagy részben a pszichológiai hadviselés taktikáját képezik, és arra hivatottak, hogy megtévesszék Moszkvát.

A német Der Spiegel politikai magazin szerint egy fiatal katona lehet a tettes, aki kiszivárogtatta a Pentagon titkos dokumentációit. Nem tudják, hogy tudta lefotózni az anyagokat, mivel az ilyen helyekre tilos bevinni mobiltelefont és más elektronikus eszközt. A katona a cikk szerint tagja egy csoportnak, akik fegyverfanatikusok, mélyen vallásosak és ellenségnek tekintik az amerikai kormányt. A csoportban március közepéig OG név alatt posztolt a férfi. Amerikai részről még nem erősítették meg ezt a hírt. Az FBI nagy erőkkel nyomoz az ügyben.

A svédországi börtönben ülő ex-Wagner-csoport-tag, Andrej Medvegyev azonosította azt az oroszt, aki lefejezett egy ukrán hadifoglyot. A Wagnerből dezertált férfi állítólag felismerte egykori harcostársát, aki késsel lefejezett egy ukrán katonát. Az esetet mind az orosz, mind az ukrán hatóságok vizsgálják, mivel nagyon súlyos háborús bűncselekménynek minősül.

A német titkosszolgálatok kiadtak egy figyelmeztetést, hogy radikális iszlamisták érkeztek Németországba konkrét merényletek terveivel. A terroristák papírok nélkül, illegálisan utaztak be és álnéven kértek politikai menedékjogot. Az alkotmányvédelmi hivatal 1750 olyan, úgynevezett veszélyeztetőt ismer, akik már Németországban élnek és radikális nézeteik miatt képesek bármikor merényletet végrehajtani.

Friss videók

Shares