Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Szu–27-es vadászgépek kísértek egy amerikai B–52-es bombázót

Nincsen nyugalom a Fekete-tenger felett: most egy amerikai B–52 típusú nehézbombázó közelítette meg az Orosz Föderáció határát. A nukleáris fegyverek hordozására is képes gépet viszont befogta két Szu–27 Flanker vadászrepülő és távolabbra kísérték az orosz légtértől. Hasonló eset történt tegnap a Balti-tenger felett: ott két amerikai B–52 közelítette meg az orosz határt. Itt Szu–35 Flanker-E típusú vadászok szálltak fel. Amikor az amerikaiak ezt észlelték, eltávolodtak az orosz légtértől.

A brit kormány bejelentette, hogy szegényítetturánium-tartalmú páncéltörő lövedékeket szállít Ukrajnának a Challenger harckocsikkal együtt. A szegényített urán az erőművekhez vagy katonai célokra dúsított uránium mellékterméke. A 235-ös izotóp részaránya itt mindössze 0,2%, míg a nukleáris fűtőszálaké 3–5%, az atomfegyverekhez pedig 90%-ra vagy a fölé dúsítják az uránt, tehát ilyen mértékű benne a 235-ös izotóp jelenléte. Az uránium egy nagy sűrűségű fém, a lövedék becsapódásakor pedig kétféle hatás érvényesül: a lövedék mozgási energiája hővé alakul, ami képes megolvasztani a lövedéket magát és a páncél anyagát. A felszabaduló hő következtében felhevülő fémurán betét maga is intenzíven égni kezd, és ez az oxidációs folyamat is további hőt termel.

Az ilyen muníció ellen szól, hogy ha felkavarodik a sugárzó por, belélegzés esetén sugárszennyeződést és mérgezést okozhat. Az Öböl-háborúban 860 ezer darab szegényítetturán-tartalmú lövedéket vetettek be iraki páncélosok ellen, ami durván 300 tonnát jelent ebből a sugárzó fémből. A kilőtt iraki páncélosok a mai napig is ott vannak a sivatagban vagy városok közelében, és sokan ott is rákos megbetegedésről számoltak be. A NATO Szerbia ellen is bevetett ilyen lövedékeket. Szerb források szerint több száz civil halálát okozták már a NATO szegényítetturán-lövedékei. A Szarajevó környéki Hadzici község 4000 lakosából állítólag 400-an szenvednek daganatos betegségekben, és mindannyian az 1994-es bombázás után betegedtek meg.

Oroszország korábban már figyelmeztetett, hogy “piszkos bombának” tekintené a gyengített urán felhasználását Ukrajnában. A Kreml tisztviselője, Konsztantyin Gavrilov januárban azt mondta: “Ha Kijevet ilyen lövedékekkel látják el a NATO nehéz haditechnikai eszközeihez, akkor ezt úgy fogjuk tekinteni, mint piszkos bomba bevetését Oroszország ellen, az ebből fakadó összes következménnyel együtt.” Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is arról beszélt, hogy a nyugatot láthatóan nem érdekli Ukrajna jövője, ha ilyen veszélyes lőszereket ad Kijevnek. Ezek hosszútávú, sugárzó és rákkeltő hatása az ukrán embereket betegíti meg, és nagyon komoly károkat jelent a környezetre, a talajra és az ivóvízre.

A dolog érdekessége, hogy az Európai Unió 2014-ben még az ördögtől valónak nevezte ezt a típusú lőszert karcinogén, mérgező és környezetkárosító hatása miatt. Ma azonban nem kritizálja London döntését.

Ramzan Kadirov 10 millió rubel (körülbelül 50 millió forint) jutalmat tűzött ki a Koránt felgyújtó ukrán harcosok elfogásáért – közölte a csecsen vezető a Telegram-csatornájánKorábban az Ukrán Fegyveres Erők harcosai egy olyan videót tettek közzé, amelyen a Koránt gúnyolják, szalonnát szeleteltek rajta, majd elégetik. “Ennek a söpredéknek a likvidálásáért 5 millió rubel jutalmat tűzök ki. Az élve elfogásáért – kétszer ennyi – 10 millió rubel. Bármikor – ma, holnap, egy év múlva – a pénz várni fog. És teljesen mindegy, hogy ki teszi – egy szakasz, egy csoportosulás, valaki egyedül, egy szomszéd a lövészárokban – a pénzt teljes egészében átadjuk” – számolt be Kadirov bejegyzéséről az oroszhirek.hu hírportál.

Kis híján újabb ámokfutás volt az Egyesült Államokban. Florida államban egy Sátán-maszkot viselő férfi akart lőfegyverrel bemenni egy sztriptízbárba. Szerencsére az egyik biztonsági őr észrevette a férfinál lévő pisztolyt és kikapta a kezéből, majd többek segítségével lefogták a rendőrök kiérkezéséig. 

Trumpot tegnap mégsem tartóztatták le. Az ügyészség még azon vitatkozik, hogy egyáltalán egy adókihágás miatt jogos-e az őrizetbevétel.

Friss videók

Shares