Kapcsolódó videók

Túszul ejtett magyarok – Szili Katalin járt az Öregnél

Ukrajna gyorsított eljárásban szeretne az Európai Unió tagja lenni, miközben az országában élő kisebbségeit üldözi, nemcsak az oroszokat, az őshonos magyarokat is, mindenkit, aki nem felel meg a tiszta vérű és nyelvű ukrán embertípus eszményképének. Szili Katalin a határon túli magyarokért felelős miniszterelnöki biztos saját bőrén tapasztalta a ,,jogállami” Ukrajna diktatórikus, elnyomó intézkedéseit.

Az orosz-ukrán háború közben van ideje Ukrajnának, hogy nemzetiségi törvényekkel jogfosztottá tegye a magyar kisebbséget. Szili Katalin érthetetlennek tartja, hogy az EU a kisebbségi kérdést egy ország belügyének tartsa és nem európai ügynek. A legutóbb elfogadott ukrán oktatási törvény 7. cikkelye kimondja a nemzetiségek számára a kötelező asszimilálódást. Ez pedig egyszerre ellenkezik az ENSZ alapokmányával, illetve az Európai Unió és a Velencei Bizottság által megfogalmazott elvekkel.

Hogy lehet Ukrajna az EU társult tagja, ha a jogállamiság alapvető feltételeit nem tartja be?

– kérdezi a miniszterelnöki megbízott. Ugyanakkor Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke az EU-ukrán csúcstalálkozón kijelentette, hogy Ukrajna szépen halad a jogállamiság útján. Ez a Janus-arcúság az európai értékeket kérdőjelezi meg. Semmibe veszi, hogy Ukrajna erőszakkal szervezi át Kárpátalját, a magyar nyelv tanításának fokozatos betiltását, a magyar jelképek, szimbólumok lerombolását.

Szili hivatalos kárpátaljai látogatásra érkezett a napokban Beregszászra, a magyar kultúra napján, Petőfi Sándor születésének és a Himnusz megírásának 200. évfordulójára. A munkácsi várban nem koszorúzhatta meg Petőfi szobrát, az ukránok nem engedték meg, hogy a Habsburgok ellen Zrínyi Ilona által két évig megtartott Munkács várába beléphessen. Tapasztalnia kellett, hogy nemcsak a magyar feliratokat, nemzeti zászlókat távolították el a magyar intézményekről, hanem összefogdossák az utcán a kárpátaljai férfiakat golyófogónak a frontra.

Szili Katalin sajnálatosnak nevezte, hogy Európa gyáván hallgat, sodródik a mainstreammel, fél attól, ha nem így tesz, akkor orosz barátsággal vádolják. A miniszterelnöki megbízott leszögezte, hogy a megoldás továbbra is az, amit a magyar kormány képvisel: a minél előbbi béke, a háború befejezése és a térség európai normáinak – ha van ilyen – betartása.

Szili Katalin mint az MSZP egykori alelnöke beszélt egykori pártja, az MSZP megsemmisülésének okairól is. Hogy mivel magyarázza a rendszerváltozás után sokáig legerősebb párt fokozatos eljelentéktelenedését, az kiderül a beszélgetésből.

Stefka István
Stefka Istvánhttp://azoreg.hu
lapigazgató, újságíró, PestiSrácok.hu. Korábban a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap vezető munkatársa.

Friss videók

Shares