Kapcsolódó videók

A városligeti csata véget ért – Baán László és az Öreg

A balliberális gáncsoskodók, a külföldről pénzelt álcivil szervezetek Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével az élén vereséget szenvedtek. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa volt az Öreg vendége.

A kutyapiszoktól, az emberi ürülékektől, a hajléktalanoktól telített, gondozatlan, pázsit nélküli Városliget megújult, rendezett és tiszta lett. Megépült a Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, a gyermekjátszótér, megújult a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum és az autók ezrei a felszínről lekerültek a földalatti garázsokba, és helyükbe zöld fű, virágok, pihenőpadok, ivókutak és sok száz fa került. Ezt a gyönyörű ligetet az ellenséges, balos sajtó ellenére az emberek elfogadták, megszerették. A Városliget visszanyerte száz évvel ezelőtti fényét, a Széchenyi fürdővel, a Vajdahunyad várával, a csónakázó tóval együtt, ami újra Budapest és az ország népének legkedveltebb látogatóhelyévé vált; nemcsak nappal, hanem késő este is. A Városligetben fiatalok és idősek ma már biztonságban sétálhatnak. A 10 éve tartó Liget-projekt a befejezéséhez közeledik. Ez azt jelenti, hogy ha 2025-26-ra megépül a Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza, amely a világraszóló magyar találmányokra épül, akkor ez lesz Európa legkomplexebb kulturális negyede a Városligetben.

Baán László miniszteri biztos olyan szerepet játszik manapság, mint egykor Klebelsberg Kunó, a Horthy-korszak közoktatásügyi minisztere, aki a tragikus trianoni döntés után újraszervezte a magyar közoktatást, megszervezte a tanyasi iskola programot minden gyerek számára. Baán ugyanezt teszi a magyar kultúra területén, mert felélesztette, újra kiállíthatóvá tette azokat a kulturális kincseinket – kicsiben, a Városligetben – , mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, amelyeket évtizedekig nem láthattunk a szocialista kultúrpolitika kicsinyessége miatt.

A főigazgatóval megállapítottuk, amikor jobboldali, nemzeti kormány van, akkor építkezés, szépítkezés folyik az országban (többek között a Nemzeti Színház, a Művészetek Háza, a Városliget-projekt vagy a Budai Vár rekonstrukciója), míg amikor a balliberálisok kerülnek hatalomra, akkor a rombolás a jellemző, lebontják vagy elhanyagolják régi műemlék épületeinket, legfeljebb egy olyan befejezetlen Nemzeti Színházra futja, mint a Gödör.

Baán László nem véletlenül a Francia Becsületrend tulajdonosa, ő hozta Magyarországra, a Szépművészeti Múzeumba például Toulouse-Lautrec, Matisse, Picasso, Renoir rajzait festményeit. De a magyar közönség láthatta az elmúlt években Van Gogh, El Greco, Botticelli, Tiziano, Bosch, Rembrandt felbecsülhetetlen értékű műveit. Baán főigazgató szakértelme, művészetért rajongása nemcsak ebben a szervezőmunkában mutatkozik meg, hanem jó üzletember is. Nemzetközi elismertsége és kapcsolatai révén az anyagi hátteret is megteremti ennek a munkának, csak a most látható Renoir francia festő kiállítására 400 milliárd forintnyi biztosítást kellett kötnie, De Baán László nevéhez köthető a világhírű, római kori Seuso kincsek hazahozatala is, mint főtárgyaló részt vett a magyar állam képviseletében.

Stefka István
Stefka Istvánhttp://azoreg.hu
lapigazgató, újságíró, PestiSrácok.hu. Korábban a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap vezető munkatársa.

Friss videók

Shares